Читај ми!

Gde završavaju ogromne količine otpada?

Jedan od najvećih ekoloških problema u našoj zemlji je neadekvatno upravljanje otpadom. Samo 11 opština ima izgrađene sanitarne deponije i na njima završi tek petina otpada. Divljih je nekoliko hiljada. Kada otpad nije zbrinut na odgovarajući način on postaje opasnost za životnu sredinu. Toga, naročito, postajemo svesni u toplim periodima u kakvom smo ovih dana. Ubrzano razlaganje otpada emituje brojne toksične supstance, a izuzetno je veliki rizik i od požara. O tome ćemo razgovarati sa profesorom Hemijskog fakulteta, dr Konstantinom Ilijevićem.

Skoro dva meseca u funkciji je internet portal posredstvom kojeg se mogu detektovati i pratiti požari na poljoprivrednim područjima u Srbiji. To su uglavnom paljevine žetvenih ostataka, a na ovim visokim temperaturama vrlo su opasne jer lako mogu da se pretvore u požare ogromnih razmera. Kako funkcioniše i kakav je dosadašnji efekat saznaćemo od jednog od kreatora portala "dim.rs", Gordana Mimića iz Instituta Biosens.

Prvi hitac u Velikom ratu ispaljen je 28. jula 1914. godine, sa broda koji se tada zvao "Bodrog", a danas "Sava". Usidren je ispod Brankovog mosta i pretvoren u muzej. U emisiji ćemo čuti reportažu o ovom plovilu i priču koja ga prati.

Urednik i voditelj Olivera Stajić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво