Читај ми!

Obnavlja se Memorijalni centar “Staro sajmište”

Počeli su radovi na zaštiti objekta Centralne kule Memorijalnog centra Staro sajmište. Osnovan je kao ustanova posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske dogadjaje koji su se desili na prostoru nacističkog logora „Jevrejski logor Zemun" i „Prihvatni logor Zemun". Predsednik Aleksandar Vučić poručio je na ceremoniji obeležavanja početka radova da je naš istorijski zadatak da gajimo sećanje na naše sugrađane koji su stradali od okupatora. Danas, 78 godina od ukidanja logora, mi ga oslobađamo, rekao je Vučić.

Početak radova na zaštiti objekta kompleksa beogradskog Starog sajmišta jasno pokazuje odlučnost i opredeljenost Srbije da trajno sačuva sećanje na žrtve genocida počinjenog nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda na području nekadašnje En-De-Ha, izjavio je direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Ukrajinske trupe izvršile su udar na jedini most preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti, koji ruske snage koriste za snabdevanje, saopštili su lokalni zvaničnici i dodali da su korišćeni američki raketni bacači. U ruskom napadu u gradu Bahmut u Donjeckoj oblasti, pogođen je hotel. Prema nezvaničnim informacijama, ima stradalih i ranjenih, a spasilačke operacije su u toku, navele su lokalne vlasti. Očekuje se isplovljavanje prvog broda sa ukrajinskim žitom iz luke Černomorsk. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je postignut dogovor o tranzitu robe u Kalinjingrad.

Protok ruskog gasa kroz gasovod Severni tok 1 do Nemačke smanjen je na petinu kapaciteta, zbog čega su domaćinstva i industrija pozvani na štednju. Najveći nemački uvoznik gasa "Juniper" potvrdio je da je od ruske državne kompanije "Gasprom" dobio tek 20% dogovorenih količina,
zbog čega je najavio tužbu. I italijanska energetska kompanija "Eni" saopštila je da je obaveštena o smanjenoj isporuci gasa. Kako je navedeno, danas će umesto 34, dobiti 27 miliona kubnih metara gasa.

Dva leta za Frankfurt i let za Minhen sa aerodroma Nikola Tesla otkazani su zbog štrajka u Nemačkoj. Letovi Er Srbije ostaju nepromenjeni, a izmene se odnose na Lufthanzine avione, kažu u srpskoj avio-kompaniji. Zbog štrajka upozorenja zemaljskog osoblja Lufthanze, na koji je pozvao sindikat Verdi, aerodromi u Nemačkoj stoje.

Priznanje Radio Beograda 2 "Timočka lira" na 61. Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu pripalo je 26-togodišnjem Nemanji Ćurčiću iz Novog Sada, za pesmu „Monolit". Žiri je odluku doneo jednoglasno i podvukao da je ova pesma, neobičan spoj duhovnog i telesnog, i savremeno iskazana molitva o traganju za sopstvom.

Porodica, prijatelji i poštovaoci opraštaju se od glumca Branka Cvejića, dugogodišnjeg člana i bivšeg direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta koji je juče preminuo u 76-toj godini. Glumio je u više od 40 igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u televizijskim serijama, filmovima i dramama. Ostaće upamćen i po ulozi Baneta Bumbara u seriji "Grlom u jagode". Vreme i datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti Tina Amić i Relja Trajković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво