Читај ми!

Vila brojeva i Kraljica nauke

Avgusta Ejda King, grofica od Lavlejsa, 10. decembra 1815. godine rođena Bajron, bila je ćerka engleskog pesnika Džordža Gordona Bajrona i ledi En Izabel Milbenk, a u istoriju informatike ušla je kao prvi programer. Imala je briljantan um, nadimak "Vila brojeva" i peh da živi u vremenu koje nije imalo mnogo razumevanja za žene koje se bave naukom, tako da su s njenim radom bili upoznati samo oni koji su se interesovali za takozvani "diferencijalni motor" ili "diferencijalnu mašinu", kao preteču računara. Novo vreme je tu grešku donekle ispravilo, jer je Američko ministarstvo odbrane po Ejdi Lavlejs nazvalo svoj univerzalni programski jezik ADA, a od 2009. godine postoji i njen Dan koji se obeležava svakog drugog utorka u oktobru, kao podsećanje na dostignuća žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Meri Somervil je bila uzor Ejdi King Lavlejs, izuzetna i za života priznata škotska matematičarka, tačnije polimat, astronom, prva žena koja je, zajedno sa Karolinom Heršel, izabrana za počasnu članicu engleskog Kraljevskog astronomskog društva. Njoj u čast, u holu Kraljevskog društva postavljena je bista sa njenim likom, ali Meri Somervil je nikada nije videla, jer je tada ženama bio zabranjen pristup u prostorije te naučne institucije. Po njoj je nazvan Somervil koledž Univerziteta Oksford, njen lik nalazi se na prednjoj strani novčanice Kraljevske banke Škotske od 10 funti, a kada je preminula, 1872. godine, u "Morning postu" objavljena je čitulja sa rečenicom - "Bez obzira na to koliko bismo poteškoća imali pri izboru kralja nauke sredine 19. veka, za mesto kraljice nauke ne bi bilo nikakve dileme" - to bi svakako bila Meri Somervil.

U Gostima iz prošlosti velike matematičarke i naučnice - Vila brojeva i Kraljica nauke, Avgusta Ejda King grofica od Lavlejsa i Meri Somervil.

Autor i urednik - Mirjana Blažić.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво