Читај ми!

Porodična priča

Biće ovo svečana emisija! Pre 150 godina u mestu Jasika rođen je Stanislav Binički. On je komponovao svojevrsnu himnu zemlje Srbije – Marš na Drinu!  

A, 1961. Ivo Andrić je u Švedsku na dodelu Nobelove nagrade za roman "Na Drini ćuprija", poneo i ploču sa kompozicijom "Marš na Drinu". To je izazvalo veliko oduševljenje i od tada pa do danas jedno je od najslušanijih dela u Švedskoj.

Od tih šezdesetih godina možemo govoriti da ova kompozicija postaje popularna, za njeno otkriće su zaslužni Šveđani, jedan gitarista koji je 1963. prvi objavio snimak sa 'Maršom na Drinu. Potom su usledila druga interesovanja...

Drugi događaj kojim određujemo današnju Familiologiju je osnivanje Saveza autora narodne muzike. Bilo je to 1965. godine.

O muzici, ali pravoj, izvornoj, koju treba sačuvati, govori nam Bilja Krstić koja upravo to radi: od zaborava čuva i mladima prenosi svoje ogromno znanje i poznavanje izvorne muzike ne samo Srbije već celog sveta.

Oromni talenat i glas kakvih je malo, ne može da prenese, ali može da nas nauči da volimo i svoje i tuđe nasleđe.

Porodična priča je posvećena Stanislavu Biničkom.

Autor :Vesna Ćorović Butrić

 

Фамилиологија Фамилиологија

Autor:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво