Kako se objektivno meri subjektivni osećaj toplote?

U meteorološkim izveštajima o temperaturi vazduha, već dugo smo u prilici da osim oduvek poznatih parametara koji je prate - a to su vlažnost vazduha, brzina i vrsta vetra i vazdušni pritisak - pročitamo i podatak o tome koji je subjektivni osećaj toplote. Mnogi se neretko šale na tu temu postavljajući pitanje kako je moguće ne samo izmeriti nešto što je subjektivno, nego i kako to može da se odnosi na sve. I Republički hidrometeorološki zavod Srbije, referentna naučna ustanova za sve oblasti meteorologije, na svom sajtu, u odeljku koji prikazuje temperaturnu kartu mesta u našoj zemlji u kojima postoje meteorološke stanice, svakodnevno beleži i izveštava o subjektivnom osećaju toplote. To je, samo po sebi, dokaz da nema ničega proizvoljnog u tom osećaju i bio je povod da se obratimo upravo njima da bismo saznali koja je naučna formula za njegovo izračunavanje. O tome će nam govoriti meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.

Vreli letnji talas u kojem se nalazimo i dobro poznata činjenica da takvo vreme najteže podnose kardiovaskularni bolesnici, bio je povod da se i ovoga puta obratimo lekarima kako bismo još jednom čuli savte i preporuke za ponašanje u takvim uslovima. Sagovornik "Magazina na Prvom" biće kardiolog, profesor doktor Predrag Mitrović iz Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije.

A u razgovoru sa Poverenikom za zaštitu informacija od javnog značaja Republike Srbije Milana Marinovića čućemo više o važnosti novine, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacija, da će od jeseni organi vlasti morati da izdaju informatore o svom radu u elektronskom obliku putem jedinstvenog informacionog sistema.

Sa vama - Elizabeta Arsenović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво