Читај ми!

Mala letnja muzika

Šta bi sve dali oni koji su kod svojih kuća da mogu trenutno, po nesvakidašnjoj julskoj vrućini, da budu u eksterijeru poput ovog sa slike, pored neke lepe mirisne obale, dok talasi udaraju o sprud...Potrudićemo se da takvima pomognemo pozitivnim vibracijama, lakim i vedrim notama, interesantnim pričama, kako bi proveli jedno relaksirano popodne uz radio aparate, bez ikakve potrebe da gledaju na termometre, niti na svoje satove. Biće ovo još jedna lagana letnja priča, garnirana muzičkim ritmovima koji razgaljuju dušu, idealna prilika da budemo vaš kućni ventilator, ali i da tako, opušteno, dođete do aktuelnih inforrmacija i saznanja o dešavanjima u svetu sporta, kulture, javnog i umetničkog života. Posebnu pažnju skrećemo na brojne manifestacije, kojima Srbija tokom leta obiluje, na te zanimljive skupove ljudi dobre volje, zabavno-turističko-rekreativnog karaktera. Jedna od pričica za danas posvećena je Mileni Miletić, vicešampionki Evrope u bikini-fitnesu i šampionki Srbije u ovom sportu. Dok se sprema za učešće na Svetskom prvenstvu, koje se održava u novembru u Španiji, čućemo mladu Požarevljanku, kao i njenog trenera Aleksandra Trajića.

Čućemo i interesantnu priču o Veselinu Nešiću iz Ćuprije, koji je bezmalo pola veka za volanom svog `fiće`, auta belog volana, kaže da mu je radio samo jednu `generalku` i ništa više. Branko Ivanković iz Šapca , poznat i kao `Mišarski junak`, ali i pod nadimkom Brana Kursula, decenijama je instruktor jahanja i jednostavno uživa u odnosu koji deca ostvaruju s konjima, kako se dobro i fino razumeju, druže. Čućemo i kako je Mira Banjac dobila `svoj` bioskop, šta kaže gradonačelnik Zaječara Boško Ničić o kulturnim programima u drevnoj Romulijani, potom sledi i priča iz ergele Ljubičevo, čućemo i šta se nudi turistima na Zlatiboru, kako je protekao koncert Andree Bočelija na platou ispred Geozavoda u Beogradu. Govorićemo i danas o velikom uspehu mladih rukometaša Srbije koji su osvojili bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu. Selektor naše reprezentacije Đorđe Teodorović izdvaja trenutke koji su obeležili ovaj šampionat, najsvetlije trenutke svojih izabranika i onih kada fortuna nije baš bila na njihovoj strani. Na kraju balade, odličan rezultat, pa kada se tome dodaju takođe bronzane medalje na Mediteranskim igrama dve naše selekcije, ženske i muške, stvarno imamo prijatnu obavezu da još malo poslušamo ponosnog selektora, koji je sa ovom selekcijom već tri godine.

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković, na današnji dan pre 16 godina osvojio je prvu ATP titulu u Amersfortu. Đoković 16 godina kasnije na svom kontu ima 88 ATP titula, uključujući i 21 grend slem trofej. Podmlađena selekcija Srbije porazom je započela završni turnir Svetske lige u vaterpolu. Srbija je ubedljivo poražena od Crne Gore u prvom kolu, pa će sa Španijom imati dodatni motiv. Susret olimpijskog šampiona i svetskog prvaka u Strazburu počinje u 16 časova, prenos je na Prvom televizijskom kanalu Medijskog javnog servisa. Fudbaleri Partizana u utakmici Superlige Srbije na svom stadionu dočekuju ekipu TSC-a. Zanimljivo, tek u trećem kolu crno-beli igraju prvi meč u novoj sezoni pred domaćim navijačima. Danas se igra još samo još jedan meč 3. kola, u Surdulici će, takođe od 21 čas, igrati Radnik i Radnički iz Kragujevca. Čućemo izjavu trenera Partizana Ilije Stolice, kao i pričicu Zvezdinog trenera Dejana Stankovića, koji je sa svojim pulenima zabeležio stotu pobedu, otkad je na klupi crveno-belih. Pratimo i superatraktivnu biciklističku trku `Tur D` Frans`, a idemo i susret nastupima naših atletičarki Ivane Vuleta i Milice Gardašević na Svetskom prvenstvu u Oregonu. Obe se pojavljuju u istoj disciplini, kao `kraljica` i `princeza` skoka udalj, kvalifikacije počinju u 21 čas po našem vremenu, dok je finale u noći između nedelje i ponedeljka, u 02.30 časa.

Sve će danas biti u našoj emisiji po sistemu brzo-kratko-jasno, sa što više nezaboravnih muzilkih nota, ali imamo i jednu gošću, kojoj tropski dani apsolutno ne smetaju. Biljana Milovanović- Živak je profesorka srpskog jezika i književnosti u požarevačkoj gimnaziji, objavila je novu knjigu pesama „Grmljavina je dugo trajala" u izdanju Izdavačke kuće „Arka" iz Smedereva. Kritika o Biljaninim stihovima piše- `Njena poezija je jing i jang. Prikazuje lice i naličje života. Od svoje publike pravi zrele ličnosti koje će posle iščitavanja stranica biti svesnija bića. Makar malo u odnosu na pre upoznavanja sa njenom literaturom.`Bićemo u prilici danas da oslušnemo nekoliko pesama iz nove zbirke, da dva primerka iste podelimo našim slušaocima, kao i da nagovestimo naredno izdanje naše gošće, posvećeno Milošu Crnjanskom.

I to, naravno, nije ni izbliza kompletan sadržaj današnjeg izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1, daleko od toga. Poslednja četii dana ovog meseca rezervisana su za `Roll and Blues` festival u Aranđelovcu. Četrnaesto izdanje tradicionalnog  `EX Yu Rock festa`  biće održano narednog vikenda na Trgu Neolita u Stračevu, kraj Pančeva. `Wind Rock Fest` dešava se 0d 28. do 31. jula na gradskom jezeru u Vršcu. Muzički festival `Overload`održava se narednog vikenda u Vladičinom Hanu. Festival ambijentalne i etno muzike `Karusel` u Čačku otvoren je koncertom Matije Dedića, sledi još dosta uživanja za muzičke gurmane.

Manifestacija `Nek zvone tambure` po četvrti put se održava u Kovinu, 30. i 31. jula. Prvi `Limenka teatar fest`, koji je nastao sa idejom da spoji pozorište za decu, a istovremeno probudi i ekološku svest kod najmlađih, održaće se u Novom Sadu od sutra do 28. jula u Kulturnoj stanici `Eđšeg`. U Aranđelovcu se 26. jula održava tradicionalna manifestacija `Vredne ruke`. Udruženje `Gusle` organizuje međunarodni festival orkestara `FENOK`, ima šest koncertnih večeri, počev od sutra. Manifestacija `Fijakerijada` će se održati peti put po redu na imanju `Lisović` u Novim Kozarcima, u organizaciji Udruženja košnjušara SU `Zelenac`. U galeriji `Singidunum` u Knez Mihailovoj ulici 40 od ponedeljka će biti postavljena izložba `Tatine princeze`, čuvene slikarke Slobodanke Rakić- Šefer, koja će najaviti ovaj događaj našim slušaocima.`Alasko veče` u Donjem Milanovcu, uz niz pratećih sadržaja, biće održano 30. jula, tamo kraj Dunava. Otvorena je izložba `Proces`, u pitanju su slike i crteži Filipa Ristića, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. U Zrenjaninu- letnji programi na otvorenom, tri gradske lokacije, tri manifestacije. Na 11. Šibenskom plesnom festivalu i Srbija će imati dve predstave, najavljuje ih profesor Aleksandar Ilić. Predstava `Tražim muža`, u izvođenju glumice Jelice Brestovac, biće izvedena 26. jula u pozorištu `Teatrujum`, preporučujemo ovu monodramu u prelepom dvorištu Kapetan Mišinog zdanja. U klubu `FEST` u Zemunu večeras se koncertno predstavlja grupa `Plutonija`, čiji je osnivač naš sagovornik, doktor Zlaja Bokun.

Dosta muzike, vedre, letnje, poletne, zatim novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića- to su naši dodatni aduti za ovo popodne. Neće izostati ni druge aktuelnosti iz sveta koji nas okružuje- recimo, preporučujemo razgovor sa mladom ruskom umetnicom Sofijom Ječina, koja je upravo privela kraju izložbu u Maloj galeriji Doma vojske u Beogradu. Rođena 1990. godine, već pet živi u Beogradu, o njoj i njenom radu snimljen je i dokumentarni film `U potrazi za mestom`,a Sofija je i autorka knjige poetske proze `Beograd u plavom` i mnogo slatko i simpatično govori naš jezik.

Nadamo se da ćete se rashladiti uz naš program, u čijoj realizaciji učestvuju i Saša Hajdin, Katarina Epštajn, Vesna Gemović i Miloš Panić.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović



 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво