Nastavljene kosultacije o novoj Vladi

Predsednik Aleksandar Vučić nastavio je kosultacije o mandataru nove vlade, sastankom sa predstavnicima izborne liste koalicije Nada - Milošem Jovanovićem i Vojislavom Mihailovićem. Očekuje se da će zatim, na Andrićevom vencu, sa Vučićem razgovarati predstavnici Socijalističke partije Srbije, Stranke slobode i pravde i Srpske napredne stranke. Predsednik će se zatim obratiti javnosti. Pored teme mandatara, očekuje se da će biti reči i o zabrani hrvatskih vlasti da poseti Jasenovac. Prenos obraćanja biće i na talasima Prvog programa Radio Beograda, od 18 časova.

Problemi se rešavaju razgovorom i kompromisom, izjavila je ministarka rudarstva i energetike  Zorana Mihajlović povodom poslednjih dešavanja sa Hrvatskom. Dve zemlje, bez obzira na probleme koji su postojali u prošlosti, treba da traže zajednička rešenja i da gledaju u budućnost, rekla je ona. Ministarka je inače ponovila da struja u Srbiji mora poskupeti, te da je to stav ministarstva na čijem je čelu, ali i Fiskalnog saveta. Njihova je procena da poskupljenje mora biti između 15 i 20 odsto.

Dok se sukob u Ukrajini nastavlja nesmanjenom žestinom, sve je veći strah da će prerasti u globalnu energetsku i prehrambenu krizu. Ruska vojska spremna je da pojača dejstva u svim pravcima, a na meti su joj vojni objekti i strano naoružanje. Kijev od Zapada traži još oružja. Ministri spoljnih poslova Evropske unije danas će odlučivati o zabrani kupovine zlata iz Rusije i pooštravanju sankcija Moskvi.

Savet Evropske unije usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom predstavniku za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu - Miroslavu Lajčaku. Mandat je produžen za dve godine, do 2024-te. Lajčak je na ovu funkciju imenovan u aprilu 2020-te godine na predlog šefa diplomatije Evropske unije Đuzepa Borelja, a uz saglasnost svih šefova diplomatija.

Na 63-oj Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Oslu, članovi reprezentacije Srbije osvojili su četiri medalje - dve srebrne i dve bronzane, saopštilo je Društvo matematičara Srbije. Učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Gvozden Lapčević i Mateja Vukelić osvojili su srebrne medalje, a bronzane su pripale Milanu Geliću iz beogradske Matematičke gimnazije i Andriji Živadinoviću iz niške gimnazije "Svetozar Marković". Pohvalama su nagrađeni i učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Aleksandar Višnjić i Vukašin Pantelić. Na takmičenju je učestvovalo 589 učenika iz 104 zemlje.

Fudbaleri Partizana igraće protiv poraženog iz duela Mitjilan - AEK Larnaka, u gostima, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, odlučeno je žrebom u Nionu. Utakmice su na programu 4. i 11. avgusta. Prethodno je odlučeno da će u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona Crvena zvezda u Beogradu igrati protiv pobednika susreta Pjunik - Didelanž. Prvi mečevi na programu su 2. i 3. avgusta, dok su revanši sedam dana kasnije.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Tina Amić i Vladimir Mihajlović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво