Predsednik Vučić sa ministrom spoljnih poslova Poljske Rauom

Očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu je neophodno i jedan je od spoljnopolitičkih ciljeva Srbije, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Poljske i predsedavajućim OEBS-a Zbignjevom Rauom. Istakao je da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i na visokom nivou i naglasio da je neophodno intenziviranje ekonomske saradnje. Naglasio je i da Srbija veoma ceni odličnu saradnju sa OEBS-om i zahvalio na podršci koju Poljska pruža regionu Zapadnog Balkana na polju evrointegracija. Ministar Rau je pozdravio ulogu Srbije u OEBS-u, kojom daje snažan doprinos multilateralizmu i naglasio značaj reformi koje naša zemlja sprovodi na evropskom putu.

U Zalazju kod Srebrenice parastosom i polaganjem venaca obeležava se 30 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini koje su na Petrovdan 1992. godine ubile muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića. Za te zločine još niko nije odgovarao. U Crkvi pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici biće služena liturgija, a kod spomenika i kosturnice na Zalazju parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, za ostale srpske vojnike i civile iz te opštine poginule tokom sukoba u Be i Ha 90-tih godina, kao i za žrtve iz tog sela koje su ubile ustaše na drugi dan Trojica 1943-će godine.

Nastavljaju se sukobi u Ukrajini. Ruske snage su izvestile da je u regionu Hersona, tokom napada ukrajinskih snaga koje žele da povrate ovu oblast, poginulo najmanje sedam osoba, a 60 povređeno, u gradu Novaja Kahovka. Zvaničnici Nikolajeva saopštili su da su se jutros u gradu čule snažne eksplozije u kojima je više od 10 ljudi ranjeno i pozvali građane da ne napuštaju skloništa. Nova runda pregovora Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija o izvozu ukrajinskog žita biće održana sutra u Istanbulu, rečeno je agenciji Interfaks u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Predstavnici U-En-a imaće ulogu posmatrača.

Japan se molitvama, cvećem i zastavama uvijenim u crne trake, oprostio od nekadašnjeg premijera Šinza Abea, koji je ubijen na predizbornom skupu prošle nedelje. Pogrebna ceremonija održana je u centralnom tokijskom budističkom hramu Zođođi, a potom je povorka sa Abeovim telom prošla kroz centar grada, pored zgrada državnih institucija. Abe će biti kremiran na privatnoj ceremoniji, kojoj će prisustvovati samo porodica i bliski prijatelji.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Irena Jelovac

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво