Preminuo Šinzo Abe

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je nakon što je na njega pucano dok je držao govor tokom kampanje za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta u zapadnom japanskom gradu Nari. Atentator Tecuja Jamagami uhapšen je na licu mesta. Radi se o bivšem pripadniku mornarice, koji je policiji rekao da je došao na skup sa namerom da ubije nekadašnjeg predsednika vlade. Abe je bio najmlađi premijer u posleratnom Japanu, sa do sada najdužim stažom na toj poziciji.

Predsednik  Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti bivšeg predsednika Vlade Japana Šinza Abea, "izuzetnog državnika i čoveka, koji je svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom političkim izazovima svog vremena, ostavio poseban legat na globalnoj političkoj sceni". Naveo je kako je "Šinzo Abe  dao nemerljiv doprinos razvoju odnosa između Srbije i Japana, zbog čega nam je bila čast da ga odlikujemo ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naše dve zemlje". Predsednik Vučić  je u ime građana Srbije i svoje ime izrazio duboko saučešće narodu i Vladi Japana, porodici i prijateljima bivšeg japanskog premijera. Brojni svetski državnici izrazili su saučešće Abeovoj porodici i japanskom narodu.

Ofanziva u Donbasu se nastavlja. Ne prestaju artiljerijski i vazdušni napadi ruske vojske u oblasti Donjecka. Najžešće borbe vode se za Slavjansk. U više gradova naložena je evakuacija civila. Ukrajinske snage pružaju otpor na severu regije. Moskva odbacuje optužbe da gađa civilne objekte i ubija civile. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u Odesi ruske snage uništile dva protivbrodska raketna sistema Harpun koje je Ukrajini isporučila Velika Britanija.

Evrodizel se od danas prodaje po ceni od najviše 218 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum za najviše 203 dinara za litar. Prethodno je evrodizel koštao najviše 218 dinara po litru, a benzin 205 dinara.

U Srbiji se privodi kraju žetva pšenice. Očekuje se prinos od 5,2 tone po hektaru odnosno rod od 3 miliona i 200 hiljada tona hlebnog zrna što je skoro dva puta više od količine koje se godišnje potroši na domaćem tržištu. Poljoprivrednici za kilogram pšenice ovih dana akontaciono mogu da dobiju od 30 do 33 dinara, a otkupljivači ga dalje prodaju po ceni
koja se kreće od 33,5 do 35 dinara. Ponuda države da kilogram hlebnog zrna za Robne rezerve plati 40 dinara sa uračunatim Pe - De - Ve - om u ovom trenutku može da se oceni kao povoljna, ali treba imati u vidu da je taj otkup ograničen na 130 hiljada tona.

Novak Đoković u borbi za finale Vimbldona igra protiv Britanca Kamerona Norija. Meč je planiran za 16 časova uz prenos na Prvom programu naše televizije. To će biti njihov drugi međusobni duel, u prvom je Novak bio bolji. Nik Kirjos bez borbe ide direktno u finale, pošto se Rafael Nadal zbog povrede povukao sa turnira.

Odbojkaška reprezentacija Srbije igraće protiv Italije drugi meč, treće sedmice Lige nacija. Meč u Gdanjsku počinje u 20 časova.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Tina Amić i Irena Jelovac
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво