Narodna banka Srbije podigla referentnu kamatnu stopu na 2,75 odsto

Više od 30 pripadnika Rosu upalo je rano jutros u Štrpce. Na tri lokacije - policija je oduzimala dokumentaciju, opremu i sigurnosne kamere, rekao je za RTS Dalibor Jevtić. Kako je rekao, cilj akcije nije borba protiv kriminala i korupcije, već pritisak na Srbe u južnoj srpskoj pokrajini. Nema sumnje da je po sredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodaje da ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju Rosu u ovoj srpskoj sredini.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa premijerom Sao Tome i Prinsipe Žoržom Bomom Žezusom i zahvalio mu na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Dvojica zvaničnika razgovarali su i o potencijalima za razvoj ekonomske, kao i saradnje u različitim oblastima, poput obrazovanja. Gost je istakao da je njegova zemlja veoma zainteresovana za uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije.

Ruske snage pojačavaju napade u Donjecku, na meti artiljerije su Slavjansk i okolna mesta, saopštava ukrajinska vojska. Cilj je da se omogući ruskoj pešadiji napredovanje ka jugu i približavanje Slavjansku. Ruske snage žele da zauzmu dva grada na putu ka Kramatorsku i da preuzmu kontrolu nad glavnim autoputem koji povezuje Lugansku i Donjecku oblast. Ukrajinska vojska je granatirala skladište nafte u Donjecku.

Britanski premijer Boris Džonson podneo je ostavku na mesto predsednika Konzervativne stranke. U obraćanju je naveo da će ostati na funkciji premijera do izbora novog lidera Torijevaca, koji će time postati i predsednik vlade. Najavio je da će plan za stranačke izbore biti najavljen sledeće sedmice. Veliki broj konzervativaca je poručio da bi Džonson odmah trebalo da napusti svoju funkciju. Takav zahtev iznela je i opoziciona Laburistička partija. Prethodnih dana, više od 50 visokih funkcionera, uključujući i ministre, podnelo je ostavku zbog gubitka poverenja u premijera i skandala u koji je umešan jedan visoki zvaničnik, optužen za seksualno uznemiravanje.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 2,75 odsto. Stopa na kreditne olakšice iznosi 3,75 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,75 odsto. Narodna banka navodi da umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući u obzir očekivane efekte dosadašnje restriktivnosti monetarne politike i vodeći računa o važnosti daljeg ekonomskog rasta.

U Državnom data centru u Kragujevcu otvoren je i pušten u probni rad drugi objekat u kome su smešteni podaci bezbednosnih službi, vojske, policije i Bezbednosno-informativne agencije. U zgradu površine oko 3 hiljade kvadrata uloženo je 25 miliona evra. Na otvaranju nove zgrade Data centra premijerka Ana Brnabić je istakla da je na taj način omogućen najviši stepen zaštite bezbednosnih podataka.

U akciji „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine", koju organizuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine, 39-ti put je dodeljeno priznanje "Zeleni list" pojedinicima i organizacijama koje najviše brinu o životnoj sredini i "Crni list" najvećim zagađivačima. Crni list je dodeljen fabrici kamene vune "Knauf insulejšn" zbog zagađenja u Surdulici i Elektroprivredi Srbije zbog neodgovornog odnosa prema životnoj sredini. Zeleni list su dobili brojni pojedinci i organizacije za različite aktivnosti i incijative. Među dobitnicima su: Botanička bašta Kragujevac, Skupština opštine Prijepolje, Ekološka inicijativa Temerin, SANU, A-Te-Pe turnir Srbija Open i drugi.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Irena Jelovac i Marica Serdar

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво