Još jedno ograničenje cena gasa i goriva

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da najnovijim jednostranim potezima o ukidanju srpskih ličnih karti i registarskih tablica, Priština protivpravno vrši institucionalno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Ocenio je kako je to apsolutno kršenje svih sporazuma i dogovora, pre svega sporazuma o slobodi kretanja, čime se ugrožavaju mir i stabilnost. Petković je rekao i da portparol Evropske unije Peter Stano jednostrano tumači sporazum sa Prištinom i "čita samo ono što njemu odgovara".

Ukrajina je optužila Rusiju za napad na civilne objekte u Odesi, pri čemu je, kako se navodi, poginulo najmanje 20 ljudi. Moskva demantuje optužbe i dodaje da su na meti ruskih snaga isključivo ciljevi koji se koriste u vojne svrhe. Borbe se nastavljaju u Donbasu, a najteže su oko grada Lisičanska. Kijev veruje da će uspeti da sačuva veći deo svoje teritorije i u pogodnom trenutku pokrene protivofanzivu. Zapadni saveznici su ponovili da će nastaviti podršku Ukrajini. Evropska perspektiva Kijeva je jasna, ali se na putu ka članstvu u Uniji moraju ispuniti neophodne obaveze, poručeno je iz Brisela.

Cena gasa na svetskom tržištu ponovo raste, pa je Vlada Srbije opet ograničila cene gasa i goriva. Energetska kriza je sve veća, cilj mera Vlade je smirivanje tržišta energije i zaštita građana i privrede od posledica sve viših cena energenata. Istovremeno, Vlada je olakšala procedure za građane koji žele da stave solarne panele i sami proizvode obnovljivu energiju.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je svih 492-oje radnika Fijata dobilo otpremnine u skladu sa dogovorom koji su postigli sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a to znači po 790 evra, odnosno 93.000 dinara po godini staža. Ona je dodala da su ti radnici, u stvari, i bili tehnološki višak. Premijerka je rekla da su ostali radnici potrebni "Stelantisu", ali se radi o tome da li žele da odu u inostranstvo dok ne počne da se pravi električni model u Kragujevcu, od 18 meseci do najviše 24 meseca. Podsetila je da radnici Fijata imaju još nedelju dana da se izjasne o ponudi za rad u inostranstvu.

Danas su objavljeni preliminarni rezultati polaganja male mature. Biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, gde će roditelji i učenici imati uvid u sva tri testa. Sutra do 16 sati učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Konačni rezultati biće objavljeni 5. jula. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni u utorak, 5. jula 2022. godine. Listu želja će moći da podnesu preko portala mojasrednjaskola.gov.rs  do 6. jula, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna.

Na Vilmbldonu oko 16 sati u trećem kolu počinje srpski duel između Novaka Đokovića i Miomira Kecmanovića. Meč prenosimo na Prvom programu.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Nenad Selaković i Irena Jelovac.

Producent Aleksandar Radović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво