Читај ми!

Samit lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana u Briselu

U Briselu se održava samit lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana. Prema najavama na stolu su nova politika proširenja, a u njoj ideja da se i pre sticanja članstva zemljama kandidatima omogući pristup sredstvima Unije. Biće reči i o posledicama rata u Ukrajini na region, kao i o snabdevanju energijom i hranom. Pred liderima EU i Zapadnog Balkana u Briselu razgovaraće se i o postepenom faznom pristupanju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski,  učestvuju na samitu Evropska unija - Zapadni Balkan u Briselu. O tome razgovaramo sa predsednikom Centra za spoljnu politiku Draganom Đukanovićem.

U nastavku emisije o efektima svetske ekonomske i energetske krize na srpsku privredu.

Od 1. januara najavljeno je povećanje penzija, minimalca i plata u javnom sektoru. Očekuje se da prosečna plata u martu 2023. bude veća od 710 evra. Istovremeno sa ovom najavom stigla je i vest da je inflacija u maju bila dvocifrena prvi put posle nekoliko godina. Ona sada iznosi 10.4 odsto. Učešće našeg javnog duga u bruto domaćem proizvodu je 52,1 odsto a očekivanja su da stopa rasta BDP u drugom kvartalu iznosi 3,7 odsto.

Kako će se zbog sukoba u Ukrajini kretati prilike u našoj privredi?

Gost emisije je Nikola Ranković, ekonomista iz Privredne komore Srbije.

Urednik: Olivera Simić Milošević.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво