Читај ми!

Zakon o zaštiti ćirilice

Pre neki dan svratio do mene komšija Krsta i doneo spisak programa koje treba da mu instaliram na laptopu. Akrobat rider – imam; nešto za konvertovanje za Jutjuba – imam i to, da vidim dalje - audio editor, spotifaj za slušanje muzike, neki program za zaštitu podataka i ..... ćirilica.

- Gosn Krsto, sve ovo imam, a šta ćemo s ćirilicom?

- Ćirilicu obavezno da mi staviš - kaže Krsta - donet je zakon, sad sve mora da bude na ćirilici, svi ti tvoji programi. I da mi objasniš kako se koriste, da ne platim neku kaznu, sad su to mnogo pooštrili.

- Ma gosn Krsto, sve je ko i do sada, kompjuterski programi nekad nude opciju na ćirilici, mada retko, to više rade naši. A ovi sa spiska su skroz latinični.

- E onda da mi staviš - kaže - neki konvertor, stavi šta god hoćeš, ti si informatičar i znaš te cake, neću da plaćam kazne. I onu tvoju firmu da prebaciš na ćirilicu, pa ćeš od grada da dobiješ popust na zakup poslovnog prostora.

Da nema onoliko firmi i reklama u Knez Mihailovoj s latiničnim tablama, ne bismo ni znali koliko nam je ćirilica ugrožena. Sva sreća, pa nam otvoriše oči!

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić

Glumac - Nikola Kojo

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво