Portret slikarke Poleksije Todorović

Večerašnju emisiju „Kod dva bela goluba“ posvetićemo Poleksiji Todorović (1848-1939) likovnoj umetnici i jednoj od najobrazovanijih žena XIX veka.

Životni put joj je neraskidivo povezan sa dvojicom  intelektualaca koji su, svaki na svoj način, ostavili pečat na njeno obrazovanje i način razmišljanja o umetnosti. Prvi je njen otac, srpski profesor, književnik, političar i diplomata, Matija Ban, jedan od najpoznatijih predstavnika nacionalnog pokreta Srba u Dubrovniku.

Drugi, ne manje značajan, jeste suprug, Stevan Todorović, obrazovan na bečkoj slikarskoj Akademiji, gimnastičar, mačevalac, glumac i pevač. Kao vodeći predstavnik srpskog romantizma, uz Novaka Radonića i Đuru Jakšića, i on je, poput Matije Bana, bio okrenut nacionalnim idejama.

Poleksija Todorović  je odrastala i umetnički se obrazovala okružena pažnjom oca, s jedne i supruga, starijeg šesnaest godina, s druge strane. Zato će priča o njoj biti i priča o porodici Ban, u kojoj je stekla prve životne pouke, ali i o Stevanu Todoroviću, uz koga je obogatila slikarska znanja i čiji je verni pratilac, u ljubavi i umetnosti, bila 75 godina.

Autor emisije: Aleksandra Jagodić

Muzički urednik: Radmila Dujaković

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво