Rast srpske privrde ove godine 3,4 odsto, prognozira Evropska komisija

Predsednik Skupštine Ivica Dačić boravi na Kritu, gde se održava sednica Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. U razgovoru sa predsednikom tog tela Tinijem Koksom, Dačić je ukazao da bi prijem Prištine u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ljudskim pravima. On je razgovarao i sa bivšim premijerom Grčke i izvestiocem Komiteta Saveta Evrope za politička pitanja i demokratiju Jorgosom Papandreuom, koji je rekao da ni 19 godina posle samita u Solunu nije postignut dovoljan napredak u evrointegracijama zemalja regiona.

Više od 260 ukrajinskih vojnika napustilo je opkoljenu čeličanu Azovstalj u lučkom gradu Mariupolju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će se prema ukrajinskim borcima, koji su se predali u čeličani Azovstalj, postupati "u skladu sa međunarodnim standardima", što je garantovao i predsednik Vladimir Putin. Iz Moskve poručuju da se Ukrajina faktički povukla iz pregovaračkog procesa sa Rusijom i ističu da iz Kijeva nije stigao nikakav odgovor na ruski nacrt sporazuma iz marta. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o ratu i mogućnosti uvođenja novih sankcija Rusiji.

Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde potpisala je prijavu za članstvo te zemlje u NATO-u. Istovremeno, parlament Finske na današnjoj sednici odlučuje o članstvu te zemlje u NATO Alijansi. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da priključenje Finske i Švedske NATO-u verovatno neće mnogo promeniti stvari jer te zemlje već dugo učestvuju u vojnim vežbama Alijanse, kao i druge neutralne zemlje. Rusija je obavestila članove Saveta država Baltičkog mora da se povlači iz te međuvladine organizacije, ali da to neće uticati na njeno prisustvo u tom regionu.

Srpska privreda se prošle godine oporavila i ostvarila rast bruto društvenog proizvoda od 7,4 odsto, objavila je Evropska komisija u Prolećnoj ekonomskoj prognozi za 2022-gu godinu. U tekućoj godini predviđa se umereniji rast od 3,4 odsto, a u 2023-oj godini  3,8 odsto. Na rast najviše utiču privatna potrošnja i investicije. Nepovoljne okolnosti i rizik izaziva ukrajinska kriza. Komisija prognozira da će inflacija u Srbiji dostići vrhunac sredinom ove godine da bi se potom smanjila tokom jeseni.

Pretnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi, juče su stigle na 173 školske adrese, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kontradiverzione ekipe MUP-a pregledaju 88 škola, pa su one primenile onlajn nastavu radi  kontinuiteta nastavno-obrazovnog rada. U ostalim školama, u kojima je potvrđeno da su prijave lažne, nastava se odvija neposredno. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ponovio je da se protiv Srbije vodi specijalni rat u kojem nisu pošteđena ni deca i da naša zemlja ozbiljno rešava taj problem.

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop makedonski Stefan služiće u četvrtak, 19-og maja Liturgiju pomirenja u Hramu svetog Save u Beogradu, a a sasluživaće arhijereji obe crkve. Patrijarh poziva verni narod da u što većem broju prisustvuje Luturgiji koja počinje u devet časova. Sabor Srpske Pravoslavne Crkve je prihvatio status najšire moguće unutrašnje samostalnosti za makedonsku crkvu, koji joj je dodeljen još 1959-te godine.

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije, igrači rođeni 2005-te godine, počinje učešće na Evropskom prvenstvu u Izraelu. U prvom kolu Grupe C, igraće protiv Belgije, a utakmica u Rišonu počinje u 16 časova i 30 minuta. U istoj grupi su i mlade reprezentacije Španije i Turske.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Irena Jelovac i Relja Trajković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво