Nema ravnih akcenata

O čemu govorimo kada govorimo o akcentima, da se izrazim onako karverovski, kad izgleda da te naše akcente znaju samo filolozi. Evo, pre jedno mesec dana, u jednom od najpopularnijih kvizova, pitanje je glasilo – koji akcenat mogu da imaju jednosložne reči – silazni, ravan ili uzlazni? I, nećete verovati ako niste gledali – i takmičar i tragač odgovorili su – ravan.

Dakle, prvo pravilo je da reči koje imaju jedan slog, na primer: som, dan, let, put, žut... mogu imati samo kratkosilazni ili kratkouzlazni akcenat. Som ima kratak akcenat, a sve ove druge reči - dug. Ovo je bilo lako - jedan slog, ne može da se promaši mesto akcenta, i samo slušaš koliko se dugo izgovara. Ali, čim ima više slogova, ja se oslanjam na sluh, a ne na pravila. Iskombinujem ono kako se govorilo u kući, pa dodam primedbe svih mojih nastavnica srpskog, plus Drugi dnevnik - jer tamo rade sve sami akcenatski šamani; minus ono što mi se ne sviđa, puta komentari na društvenim mrežama i... sto posto negde pogrešim.

Kako običan svet da zna ko je uzoran govornik, kad svako za sebe misli da  govori pravilno? Novinari i spikeri - ko u klin ko u ploču, glumci ionako moraju da govore kao lik koga igraju, o profesorima i nastavnicima neću ni da pričam, pošto tu sem diplome nema nikakve govorne selekcije. I šta da radimo nego opet da se okrenemo pravilima.

Autor teksta i urednik - Mirjana Blažić

Glumac - Nikola Kojo

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво