Prva domaća onlajn robna kuća zanatskih proizvoda - pomoć malim proizvođačima

Mali proizvođači i zanatlije sve češće se odlučuju za alternativne načine plasmana svoje robe, poput specijalizovanih radnji, društvenih mreža i onlajn trgovine. Umesto da se prilagođavaju velikim distributivnim lancima, kojima odlazi veliki deo novca od prodaje, napravili su svoju virtuelnu pratformu na kojoj plasiraju autentinčne proizvode s našeg prostora. O tome kako okupljaju ambiciozne mlade preduzetnike, ali i bake koje pletu vunene igračke, kao i o nameri da izađu na inostrano tržište, razgovaraćemo sa Aleksandrom Šćepanovićem, pokretačem „Zanaterie“, prve onlajn robne kuće zanatskih proizvoda kod nas.

Poslednji dan februara obeležava se kao Svetski dan retkih bolesti. Računa se da ih postoji šest do sedam hiljada, a pogađaju jednog od dve hiljade ljudi. Procenjuje se da u našoj zemlji oko pola miliona građana živi sa nekom retkom bolešću. Jedna među njima je i spinalna mišićna atrofija (SMA) o kojoj se već dobro zna, jer je naše društvo poslednjih godina više puta bilo pozvano da pomogne u skupljanju novca za jedini lek za tu bolest koji košta gotovo dva i po miliona dolara. Nedavno je najavljeno da će u jednom beogradskom porodilištu uskoro početi testiranje novorođenčadi na ovu bolest, što bi doprinelo ranoj primeni drugih lekova koji pružaju šansu za potpuno ozdravljenje. Olivera Jovović, predsednica Nacionalne organizacije za retke bolesti i Udruženja SMA Srbija biće, tim povodom, naša sagovornica.

Pred početak besplatne vakcinacije mladih protiv HPV virusa, najavljene za početak aprila, dr Aleksandra Kapamadžija, ginekolog i članica Gradskog odbora za pronatalitetnu populacionu politiku u Novom Sadu, govoriće o važnosti te imunizacije za koju Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da će obezbeđivanjem vakcine i njenom doslednom primenom maligniteti koje izazivaju virusi iz te grupe biti iskorenjeni do 2030. u 90 posto zemalja sveta.

Poći ćemo u susret i humanitarnoj Dragon Boat regati u subotu u Beogradu koja promoviše nacionalni Dan brige o karcinomu dojke, 20. mart.

Sa vama - Elizabeta Arsenović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво