Od impresionizma do enformela

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je književnica Laura Barna. Ona govori o delu ''Od impresionizma do enformela'' Lazara Trifunovića. Ova knjiga našeg istaknutog istoričara umetnosti, likovnog kritičara i profesora Univerziteta u Beogradu, Lazara Trifunovića (1929-1983), govori o temama koje se tiču likovne umetnosti i srpskih umetnika koji su stvarali u periodu od uvođenja modernizma u Srbiju, početkom XX veka, do avangardnog pokreta – enformela, druge polovine istog veka.

Lazar Trifunović je kao likovni kritičar objavljivao svoje tekstove i studije skoro tri decenije. U vremenu 1962-1968. godine bio je direktor Narodnog muzeja u Beogradu. Osnivač je, a  jedno vreme je bio i direktor Savremene galerije u Nišu. Osnivač je katedre za Modernu umetnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je predavao istoriju modernizma do kraja života. Autor je većeg broja knjiga, među kojima su i dela: ''Srpsko slikarstvo 1900 - 1950'', ''Slikarski pravci XX veka'', ''Od impresionizma do enformela''.

Laura Barna govori o tome kako je otkrila knjigu eseja, studija i članaka o umetnosti ''Od impresionizma do enformela'', zašto ovu knjigu voli, zašto je ta knjiga uvek uz nju i zašto je na marginima ove knjige načinila bezbroj svojih beleški. Čućemo na koji način je našoj sagovornici ova knjiga predstavljala podsticaj za nastanak nekih njenih dela. Budući da je Lazar Trifunović našoj gošći bio profesor, čućemo i neka zanimljiva sećanja sa njegovih predavanja.

Laura Barna je pripovedač, prozni pisac, romansijer i esejista. Od 1995. godine objavljuje priče, eseje, studije, likovnu kritiku i stručne radove iz istorije umetnosti u domaćoj i inostranoj književnoj periodici. Njeni tekstovi zastupljeni su u brojnim domaćim i inostranim antologijama, zbornicima, almanasima. Romani, priče i eseji Laure Barne prevođeni su na mađarski, slovački, poljski i engleski jezik. Dobitnica je više nacionalnih književnih nagrada. Član je Udruženja književnika Srbije.
    
Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво