Moždani implanti - naučna fantastika postaje stvarnost

Globalnom tržištu rada biće potrebno više vremena da se oporavi od uticaja korona krize nego što se ranije mislilo. Takođe, nezaposlenost će ostati iznad nivoa pre kovida, najmanje do 2023. zbog neizvesnosti trajanja pandemije, saopštila je Međunarodna organizacija rada. Istovremeno, evropski i američki stručnjaci konstatuju da se njihove privrede mnogo brže oporavljaju od očekivanog. O različitim viđenjima i prognozama kakve će posledice na svetsku ekonomiju ostaviti jedna od najvećih recesija i da li će njom najviše biti pogođeni najsiromašniji, razgovaraćemo sa profesorom Ekonomskog fakulteta, Milojkom Arsićem.

Pre nekoliko dana stigla je vest da je američka neurotehnološka firma „Neuralink", čiji je suosnivač milijarder i preduzetnik Ilon Mask, sve bliže početku testiranja moždanih implantata na ljudima. Nešto što je do nas, do skoro, stizalo kao naučna fantastika moglo bi da postane deo stvarnosti. Kao i mnoga druga dostignuća tog tipa otvara mnoga pitanja- od medicinske svrsishodnosti do etičnosti i mogućnosti zloupotrebe. Neka od njih postavićemo  profesoru Nenadu Filipoviću, rektoru Kragujevačkog univerziteta i rukovodiocu Centra za bioinženjering.

U ponedeljak u Beogradu počinje drugi međunarodni kongres za vensku estetiku. Reč je, zapravo, o radionici na kojoj će biti predstavljene najnovije metode laserskog lečenja krvnih sudova. Tim povodom, naš sagovornik je dr Petar Dragić, usko specijalizovani hirurg iz oblasti venske problematike i jedini hirurg čija je specijalnost rešavanje problema sa kapilarima.

Urednik i voditelj Olivera Stajić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво