Читај ми!

Crna Gora – u očekivanju raspleta krize

Zbivanja u Crnoj Gori ovih dana nagoveštavaju da se bliži rasplet duboke političke krize. Za početak februara zakazane su 3 vanredne sednice Skupštine Crne Gore na kojima bi trebalo da se odluči o tome ko će biti smenjen a ko ostaje u sedlu, do daljnjeg.

Koalicija Crno na bijelo, čiji je član pokret URA Dritana Abazovića, podnela je Skupštini inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi i za formiranje manjinske vlade. Inicijativa ima podršku 31 poslanika, među njima su i poslanici DPSa. Na to je iz Krivokapićevog kabineta saopšteno da Ustav Crne Gore ne daje mogućnost izbora premijera bez parlamentarnih izbora. U međuvremenu Zdravko Krivokapić je podneo predlog za razrešenje podpredsednika vlade Abazovića i za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, a opozicija je zatražila smenu predsednika Parlamenta, Alekse Bečića. Nezadovoljni zbog mogućeg formiranja manjinske vlade, građani već nekoliko dana protesvuju.

Vanredni izbori, manjinska vlada ili rekonstrukcija postojeće vlade? Gde je izlaz iz lavirinta crnogorske politike? Šta će biti epilog krize? Koliko su u sve uključeni strane zemlje i ako jesu, šta je namera tog dela međunarodne zajednice? Kako se suštinske podele u crnogorskom društvu prelamaju preko aktera aktuelne političke krize?

Gost emisje je dr Aleksandar Raković, naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije

Urednik i voditelj je Ivana Pribićević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво