Читај ми!

Onkološki pacijenti ne smeju da čekaju na lečenje zbog kovida

Od raka u Srbiji godišnje oboli 40 hiljada ljudi, a bitku sa tom bolešću izgubi oko 30 hiljada pacijenata (podatak iz 2018. godine). Naša zemlja je na prvom mestu u Evropi i na drugom u svetu po stopi umiranja od svih oblika maligniteta. Zbog ovako alarmantnog podatka pre dva meseca pokrenuta je Nacionalna kampanja "Nema čekanja", a na inicijativu Foruma onkoloških pacijenata, Udruženja medikalnih onkologa Srbije i uz medijsku podršku naše kuće, RTS-a.

Cilj kampanje je da se podigne svest građana o značaju prevencije i apeluje na zdravstvene institucije da poboljšaju pristup dijagnostici i lečenju malignih bolesti. Ali, i da se smanje liste čekanja na onkološke operacije zato što je u zdravstvenom sistemu gotovo sve preusmereno na kovid režim rada. O Nacionalnoj kampanji "Nema čekanja" za bolje zbrinjavanje onkoloških pacijenata, o vakcinaciji kao imperativu u borbi protiv korona virusa i o uticaju NATO bombardovanja na porast broja obolelih od raka u našoj zemlji i na Balkanu, govoriće direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Radio Beograd Jedan, 17:05.

Naslovna stranica - prof. dr Danica Grujičić (Foto/M. Stojadinović)

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво