Читај ми!

Priča iz prošlosti: Čačak – rađanje jednog grada

Kako nastaje grad? Crkva, škola, trg, pa kafana, red kuća, ulice, raskrsnice… onda park, drvored, iza ugla pekara i mala prodavnica, neka reka i most, pa gradska kuća, obavezno muzej, biblioteka, spomenik, pijaca se podrazumeva, i još pokoji bircuz, i hotel sa svetlećom reklamom, možda Grand, ili tako nekako.

I za sve to treba vremena, i truda kroz generacije, da sve to nastane, da se stvori i izgradi, smesti na svoje mesto. Naravno, najvažniji su ljudi. Oni grade, oni prave gužvu na pijaci, hodaju ulicama, stanuju u kućama, lumpuju u kafanama, mole se u crkvi - žive sa gradom. Život u gradu možemo da naslikamo i zvukovima. Čuje se kuckanje potpetica, zvonjava tramvaja, odjekuje nečiji smeh, oglašava se zvono sa tornja crkve - jer tako šapuću gradovi, širom sveta.

Nastajali su polako i dugo, svi ti gradovi, dobili su svoj duh, atmosferu, specifičnu vizuru, prepoznatljive građevine. Eto tako je to bilo i u Čačku. Tamo smo zabeležile priču o gradskom životu u starim vremenima. Priču o tome ko je i kada sve došao i dao veliki zamah u stvaranju grada, ko je sagradio prvi hotel, doneo prvi klavir i balsku haljinu. Kako je izgrađena gimnazija, i otvorena apoteka, bioskop, i sve gorepomenuto.

Ako očekujete patinu prošlosti u ovoj priči, nema je baš mnogo, nju smo raščistili bistrim glasom i lepom, pitkom pričom naše sagovornice, etnologa, Snešane Šaponjić Ašanin, muzejskim savetnikom u Narodnom muzeju u Čačku. Upoznajte jedan grad u našoj priči. Zabeležile su je Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

Naslovna strana: grad Čačak (www.cacak.org.rs)

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво