Читај ми!

Ubrzana procedura za izvoz jabuka u Rusiju

Prethodnih meseci izvoz jabuka na rusko tržište , gde odlaze najveće količine roda, bio je otežan. Ruska fitosanitarna služba, koja je do nedavno kontrolisala svaki kamion, sada je ublažila mere, što otvara mogućnost da se izvoz ubrza. U Udruženju voćara “Čačanska jabuka” iz Donje Trepče očekuju da će na proleće uspeti da izvezu sve zalihe jabuka koje su u odgovarajućoj hladnjači. Direktor tog Udruženja Nebojša Jovanović kaže, međutim, da je problem što su troškovi čuvanja plodova porasli, a otkupne cene jabuka su niže nego prethodnih godina, što će uticati na konačne bilanse . On ističe i da će ova godina biti izazovna za proizvođače jer su cene đubriva, pesticida i naftnih derivata značajno porasle.

Zbog visoke cene stočne hrane, koju ne prati i odgovarajuća cena mleka, sve više proizvođača odustaje od mlečnog govedarstva. Da je ta proizvodnja neisplativa Simo Kovačević iz Suseka, kod Beočina, shvatio je još pre šest godina . Tada je rasprodao krave, nabavio koze i počeo da se bavi proizvodnjom sira. I nije se pokajao. Sada ima farmu sa stotinak grla koja su gotovo cele godine na ispaši na seoskom pašnjaku , a dnevno u mini mlekari preradi oko 100 litara kozjeg mleka. Kovačević kaže da mu nije cilj da povećava proizvodnju nego da bude prepoznatljiv na tržištu.

Proizvodnja rena je isplativa, ali zahteva dosta fizičkog rada, a radnike je sve teže pronaći, kaže Gordana Andrejić čija je porodica jedan od vodećih proizvođača rena u Srbiji. Prodaju ga u svežem stanju, ali i prerađenog, najviše na beogradskom tržištu, mada od pojave korone potražnja za renom raste i u drugim delovima zemlje.

U emisiji "Nedeljom za selo" govorimo i o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom koji, zahvaljujući specifičnim svojstvima, imaju bolji prođu na tržištu i donose veću zaradu. Međutim, put do dobijanja oznake zaštićenog geografskog porekla nije jednostavan ni u Srbiji, ni u zemljama Evropske unije.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 08.05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво