Elektronika na tekstilu – u službi zdravlja

Masku za zaštitu od korone, u koju su ugrađeni senzori, pomoću kojih će korisnik sam moći da prati parametre bitne za svoje zdravstveno stanje, izumeo je tim naših naučnika na čelu sa profesorom Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Goranom Stojanovićem. Ovaj projekat predstavlja inovativno rešenje u primeni elektronike na tekstilu, a zaštitne maske koje su proizveli, nude niz mogućnosti važnih za dijagnostiku zdravlja čoveka. Prvi put u svetu su, na maskama koje koristimo za zaštitu od širenja virusa, izvezeni senzori koji mogu da detektuju iz našeg daha, na primer kapacitet naših pluća, ili temperaturu iz daha i tela, kao i postojanje različitih bakterija koje inače detektujemo iz daha, kao što je na primer heliko bakterija. O tome razgovaramo sa profesorom Goranom Stojanovićem.

"Burnout " ili hronični stres na poslu, od sledeće godine će biti uvršten među zvanične zdravstvene dijagnoze. Svetska zdravstvena organizacija ga je unela u 11. izdanje priručnika Međunarodne klasifikacije bolesti, a države članice SZO, među kojima je i Srbija, trebalo bi da počnu da ga primenjuju u zdravstvenim ustanovama od 1. januara. Kada bi u našoj zemlji „sindrom sagorevanja na poslu" mogao da bude zvanično priznat kao povod za bolovanje uz određenu terapiju? Koji su njegovi simptomi i ko je u najvećem riziku, to su neka od pitanja za profesora Medicinskog fakulteta Petra Bulata, specijalistu medicine rada.

Centar za primenjenu muziku, uz podršku Muzeja nauke i tehnike i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, pokrenuo je pilot projekat istraživanja upotrebe originalne primenjene muzike u muzejima i galerijama, i njen uticaj na posetioce. „Primenjena muzika za muzeje: Slučaj muzeja nauke i tehnike u Beogradu", naziv je ovog naučno-umetničkog projekta, a reč je o razvoju pod-žanra primenjene muzike kroz komponovanje za stalnu postavku Muzeja nauke i tehnike u Beogradu. Priču o tome je zabeležila Ružica Zorkić Radičević.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво