Bolovanje za izgaranje na poslu

Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je izgaranje na poslu, odnosno stres na radnom mestu u 11. izdanje priručnika Međunarodne klasifikacije bolesti i najavila da će sindrom izgaranja na poslu (takozvani „burnout“) od nove godine postati dijagnoza, što praktično znači da će zbog premora na poslu zaposleni i zvanično moći da dobiju bolovanje. Kako će nova klasifikacija biti implementirana u naš zdravstveni sistem i šta je konkretno burnout sindrom ovog jutra razgovaramo sa Saritom Bradaš, psihološkinjom i istraživačicom Fondacije Centar za demokratiju.

Da li klimatske promene prave razliku u odnosu na to kog je neko roda? Intuitivan odgovor bi bio da ne prave, pošto toplotnim talasima, poplavama ili sušama nije važno da li je neko muškarac ili žena, Ipak, rezultati velikog broja međunarodnih istraživanja ukazuju da su žene više pogođene negativnim efektima klimatskih promena u odnosu na muškarce. Kog su roda klimatske promene, naziv je tribine koja je u utorak održana u organizaciji Centra za unapređenje životne sredine i mreže organizacija Klimatski forum. O tome ovog jutra razgovaramo sa Višnjom Baćanović, sociološkinjom.

Mama S.O.S. telefonska linija za podrušku mamama počinje da radi 15. decembra. Ova linija će mamama iz cele zemlje omogućiti da ih neko sasluša, da sa nekim porazgovaraju o tome kako se osećaju i dati im priliku da podele svoje brige, nedoumice i probleme. O tome za naš program govori Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Autor i voditelj Igor Obračević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво