Читај ми!

Veštačka inteligencija naša stvarnost

Krvna plazma pacijenata koji su se oporavili od kovida 19 ne bi trebalo da se koristi u lečenju obolelih jer nema dovoljno dokaza da poboljšava njihove šanse za oporavak, poručila je Svetska zdravstvena organizacija. Kako tumačimo najnoviji stav i treba li da brinu oni koji su bili podvrgnuti takvoj terapiji- pitanja su za dr Milicu Jovičić iz Instituta za transfuziju krvi.

Zašto je važno raditi ispitivanja lekova na ljudima i može li se bez takvih medicinskih eksperimenata postići napredak u lečenju bolesti? Koja se prava i obaveze moraju poštovati tokom istraživanja? Kako sprečiti eventualne zloupotrebe? Povodom konferencije "Izazovi u kliničkim ispitivanjima lekova", koja se održava u Beogradu, razgovaraćemo sa Zoranom Aćimovićem, direktorom Akademije za klinička ispitivanja.

Puštanje u rad Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju, samo je još jedan od faktora koji učvršćuje dobru poziciju Srbije na međunarodnoj skali spremnosti za veštačku inteligenciju. Jedini smo u regionu koji imamo strategiju za razvoj ove oblasti, a sa radom je počeo i Institut za veštačku inteligenciju. Direktor Instituta Dubravko Ćulibrk naš je sagovornik.

Fond za nauku namenio je za mlade naučnike 30 miliona evra u naredne tri godine u okviru programa IDEJE. O tome ćemo više saznati u razgovoru sa direktorkom Fonda Milicom Đurić Jovicić.

Urednik i voditelj Olivera Stajić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво