I zvanično se otvara klaster 4

Ambasadori zemalja članica Evropske Unije potvrdili su sva 4 poglavlja u okviru klastera 4 za Srbiju. Time su ispunjeni svi formalni uslovi za otvaranje tog Klastera na Međuvladinoj konferenciji 14-og decembra. Klaster 4 se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost i objedinjuje poglavlja o transportu, energetici, transevropskoj mreži, zaštiti životne sredine i klimatskim promenama. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da otvaranje Klastera 4 pokazuje da je uvažen rad i trud naše zemlje u oblastima vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Predsednik Aleksandar Vučić obratiće se javnosti povodom protesta i kompanije Rio Tinto, Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Predsednik će saopštiti koje je odluke doneo u vezi sa zakonima, a u skladu sa svojim ovlašćenjima. Obraćanje je zakazano za 18 časova. Prenos je na Prvom programu Radio Beograda.

U Srbiji još nije registrovan nijedan slučaj novog soja virusa korona omikrona. Šestoro državljana Srbije je u izolaciji, pošto su doputovali iz Bocvane, koja je jedna od šest zemalja za koje važe rigoroznije mere za ulazak u Srbiju. Novi epidemijski podaci biće objavljeni oko 15 časova.

Nastavljena je isplata 20 evra državne pomoći radi ublažavanja posledica pandemije. Danas će novac biti uplaćen na račune oko 2 miliona i 300 hiljada građana. Ostali punoletnhi građani novac bi trebalo da dobiju sutra.

Novi nemački kancelar Olaf Šolc položio je zakletvu u Bundestagu i formalno preuzeo funkciju devetog šefa vlade, nakon što je Angela Merkel 16 godina bila na čelu izvršne vlasti. Zakletvi je prethodio formalni izbor Šolca u Bundestagu, a predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer predao mu je kancelarsku povelju. Kancelar Šolc u prvu zvaničnu posetu otputovaće u petak u Pariz, a zatim u Brisel.

Nastavlja se poslednje kolo grupne faze fudbalske Lige šampiona. U Grupi E, Barselona će u Minhenu morati da savlada Bajern, kako bi osigurala osminu finala. Utakmica počinje u 21 sat. Prenos je na Prvom programu RTS-a.

Pre tačno 30 godina, fudbaleri Crvene zvezde postali su šampioni sveta, pošto su u Tokiju savladali čileanski Kolo Kolo sa 3:0 i osvojili Interkontinentalni kup. Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, bio je najmlađi u ekipi - Vladimir Jugović, koji je postigao dva gola. Treći gol dao je Darko Pančev.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Nenad Selaković i Relja Trajković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво