Besplatna HPV vakcina za decu u Srbiji

Od narednog marta, sva deca u Srbiji starosti od 9 do 19 godina moći će besplatno da prime vakcinu protiv Humanog papiloma virusa. Ovu vakcinu finansiraće država i ona je za sada preporučena. HPV virus dovodi do malignih karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca. U svetu se primenjuje 14 godina, a kod nas su do sada besplatno mogle da je dobiju devojčice samo u Novom Sadu. O značaju HPV vakcine za jutarnji program govori epidemiolog Mirjana Štrbac iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ove sedmice saobraćajna policija u Srbiji, kao i u 30 zemalja Evrope sprovodi akciju pojačane kontrole vozača na vožnju pod dejstvom alkohola i narkotika. Saobraćajci su od početka godine isključili 1.400 onih koji su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. U poslednje vreme brojne saobraćajne nesreće izazvali su upravo vozači pod dejstvom narkotika. Koliko narkotici menjaju našu svest, razgovaramo sa doktorom Aleksandrom Vujoševićem iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj u Beogradu.

Bliži nam se Nova godina i čini se ni ove nema novogodišnje euforije. Ali to nije razlog da promislimo dobro na šta bi novac odvojen za novogodišnje proslave trebalo utrošiti. Iako lekari ne savetuju velike proslave ni na trgovima, Beograd je, na primer, već zakazao Novogodišnji doček. Ipak, neki drugi gradovi su odlučili da taj novac preusmere u druge svrhe. Pitanje jutra: Šta vi birate novogodišnji doček ili da se ta sredstava preusmere i kome?

Ovog četvrtka vas očekuju i priče o tome kako percipiramo korupciju, na Kopaoniku počinje ski sezona, ali i to zašto gondola na Zlatiboru neće raditi do daljeg.

Od 6.30 u studiju 1 je Nikolina Miljković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво