Читај ми!

O čemu će se glasati 16. januara na referendumu

Izmene Ustava o kojima će se građani izjašnjavati na referendumu 16. januara tiču se pravosuđa- izbora sudija i tužilaca, koje treba da omoguće nezavisnost sudstva. Referendumsko pitanje će glasiti“Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“. Građani će u januaru odgovarati sa uobičajenim - „ Da “ ili “NE”. Usvojeni akt o promeni Ustava Republike Srbije predviđa da sudije više neće biti birane u Narodnoj Skupštini, već će to uvek činiti Visoki savet sudstva.

Ukida se probni mandat sudija na tri godine, što je smatrano jednim od najvećih nedostataka važećeg Ustava.

U oblasti javnog tužilaštva predviđene su dve promene- neće više biti zamenika javnih tužilaca. Neće ni, kao do sada, javne tužioce birati Skupština na predlog Vlade, već će to činiti Visoki savet tužilaca.

Da li će izmene Ustava doneti pomake u jačanju vladavine prava? Gost emisije je dr Vladan Petrov, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, sudija Ustavnog suda Srbije, član Venecijanske komisije i član radne grupe za izradu Akta o promeni Ustava.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво