125 godina od rođenja Save Šumanovića

Predeli viđeni Savinim očima

Radio Beograd 1 u okviru svoje emisije" Kod dva bela goluba" obeležava jubilej 125 godina od rođenja Save Šumanovića. U večerašnjoj emisiji Nikola Kusovac, istoričar umetnosti, govori o Savi Šumanoviću, i o svom doživljaju Savinog slikarstva.

Biće reči o životu i školovanju Save Šumanovića, o njegovom boravku u Parizu i učenju kod Andre Lota, o povratku u Šid i pejzažima šidskih predela koji su tada nastali, kao i o slikarevom stilu koji je on tada razvio i koji je sam nazvao stilom ''kako znam i umem''. Pričom o Savinom životu i stvaralaštvu, o pojedinim slikama i umetničkim dometima slikarstva Save Šumanovića, Nikola Kusovac će pojasniti zašto i dan danas prolazeći kroz predele oko Šida ima osećaj da se nalazi unutar neke od Savinih slika. Naš sagovornik kaže i to da mu se čini da te predele više ne gleda svojim nego Savinim očima.

Nikola Kusovac je istoričar umetnosti i vrsni poznavalac slikarstva. Diplomirao je istoriju umetnosti kao student generacije na Filozofsko-istorijskom fakultetu u Beogradu. Stekao je zvanje muzejskog savetnika. Spada među naše najznačajnije likovne kritičare. Objavio je više od dve hiljade radova, među kojima je i nekoliko desetina monografija o raznim srpskim slikarima. Bio je kustos Narodnog muzeja u Beogradu, u kome je, kao stručnjak za srpsko slikarstvo 18. i 19. veka, dugo godina obavljao funkciju šefa Odeljenja za istoriju umetnosti.


Autor emisije: Vojislav Karanović

Muzički urednik: Radmila Dujaković

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво