Читај ми!

Evropa u panici zbog omikron soja koronavirusa

Omikron, peti soj korona virusa, detektovan u Južnoj Africi, izazvao je proteklog vikenda globalnu uzbunu. Svetska zdravstvena organizacija je na vanrednom zasedanju saopštila da novi soj "izaziva zabrinutost", i da se može širiti brže od drugih oblika virusa. Iako je SZO upozorio i da ne treba ishitreno uvoditi restrikcije za putovanja, države širom sveta, a članice EU među prvima, su posegnule upravo za tom merom i privremeno su obustavile vazdušni saobraćaj iz sedam država južne Afrike. Šta se do sada zna o omikron soju pitamo prof. Medicinskog fakulteta dr Tanju Jovanović. Od dopisnika iz Brisela i Praga čućemo kako se objašnjava gotovo panična reakcija na pojavu omikron soja.

Venecijanska komisija ocenila je da revidirani nacrt ustavnih amandmana o pravosuđu u Srbiji ispunjava "većinu glavnih preporuka" i da je njihova "puna i brza primena ključna". Ovo telo stručnjaka za ustavno pravo Saveta Evrope, u novom hitnom mišljenju, konstatuje da "bi trebalo pozdraviti" činjenicu da je ispunjena većina preporuka iz oktobarskog mišljenja, a pre svega ona o sastavu Visokog saveta sudstva. O tome zašto Srbija menja Ustav, šta donose predložene promene i da li su uvažene preporuke struke, razgovaramo sa Draganom Boljević iz Društva sudija Srbije.

Najavljujemo i premijeru videa „Šta su poneli sa sobom", i panel diskusiju o aspektima integracije izbeglica, njihovom doprinosu lokalnim zajednicama i o poboljšanjima azilnih procedura u godini u kojoj se obeležava 70. godišnjica Konvencije o statusu izbeglica i 45 godina rada UNHCR-a u Srbiji. Naš sagovornik je glumica Branka Katić, zastupnica UNHCR za prava izbeglica.

Sa vama - Jelena Vidić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво