Читај ми!

Afrička kuga svinja i dalje preti

Rebalanskom budžeta za Ministarstvo poljoprivrede ove godine opredeljeno je ukupno 60 milijardi 271 milion dinara, a najveći deo tih sredstava namenjen je za subvencije. Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević upozorio je na velika kašnjenja u isplatama podsticaja zbog čega je dug polovinom septembra, kako je naveo, iznosio 10,45 milijardi dinara.

Zbog pojave afričke kuge u populaciji divljih svinja, Uprava za veterinu proglasila je sredinom meseca zaraznim lovišta na Svrljiškim planinama, na Suvoj planini na području opštine Bela Palanka, „Nišava" između Bele Palanke i Niša i lovište na području opštine Babušnica. U tim lovištima zabranjen je lov divljači na 60 dana i preduzete su mere kako se zaraza ne bi prenela na domaće svinje. Međutim, afrička kuga ipak se pojavila u jednom domaćinstvu u selu Galibabinac, u opštini Svrljig, gde se preduzimaju sve mere kako se ona ne bi dalje širila.

U čačanskom kraju privodi se kraju berba jabuka. Prinosi i kvalitet su različiti, u zavisnosti od toga da li su zasadi bili pod navodnjavanjem. Većina proizvođača "kraljicu voća" ostavlja u hladnjače u očekivanju bolje cene koja se trenutno kreće od 20 do 35 dinara, uz veoma slabu potražnju.

U emisiji "Nedeljom za selo" prenosimo i iskustva slovenačkih proizvođača mesa i mesnih prerađevina koji su se udružili i geografskim oznakama zaštitili svoje tradicionalne proizvode kao što su kraški pršut i kranjska kobasica, koje proizvode po visokim evropskim standardima. Oni sirovine najviše nabavljaju iz Austrije, ali zainteresovani su da u budućnosti svinje uvoze iz Srbije, a ne isključuju ni mogućnost da u našoj zemlji pokrenu proizvodnju i preradu mesa.

Urednik i voditelj Davorka Tešić

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 8,05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво