Zastoj u transportu ugrozio lanac globalnog snabdevanja

Blokada Sueckog kanala, koja je nastala kada se teški teretnjak EVERGIVEN nasukao i zaustavio glavni pravac transporta, koštala je svetsku privredu više desetina milijardi evra i time je u znatnoj meri usporen oporavak od posledica poremećenih lanaca snabdevanja tokom pandemije. Nedugo zatim, zbog korone su zatvorene i dve kineske izvozne luke odakle polaze najvažniji elektronski proizvodi, pa su se zaustavile trake u fabrikama automobila. Kako funkcioniše sistem povezivanja globalnih tržišta i kakve su posledice zastoja u transportu pitanja su za profesora Milorada Kilibardu, šefa Odseka Saobraćajnog fakulteta za logistiku .

U ukupnoj potrošnji energije sektor zgradarstva i građevinarstva učestvuje sa blizu 40 odsto. Činjenica da je građevinarstvo u velikoj ekspanziji nameće potrebu drugačijeg pristupa, koji podrazumeva primenu novih materijala i tehnologiju zasnovanu na korišćenju obnovljivih izvora energije. O budućnosti zelene gradnje i mogućnostima da Srbija prati savremene standarde, razgovaraćemo sa profesorkom Arhitektonskog fakulteta Natašom Ćuković Ignjatović.

Domaća građevinska industrija zainteresovala se za jedan novi materijal koji može biti zamena za stiropor. Napravila ga je grupa naših inovatora koju je predvodio Nikola Stanojević i on će biti naš sagovornik.

Povodom 100 godina od rođenja i 15 godina od smrti Branka Pešića, u ustanovi kulture Parobrod priređena je izložba o jednom od najznačajnijih arhitekata sa ovih prostora. Gost će nam biti jedna od autorki postavke, Marija Pavlović.

Sa vama Olivera Stajić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво