Читај ми!

One su budući lideri

Baš onda kada je bio Svetski dan devojčica, svoj prvi rođendan obeležio je Institut za ženski sport. Više od 1, 1 milijarde mladih dama koje još nemaju 18 godina živi na ovoj našoj planeti- to je najbrojnija generacija budužih ženskih lidera, kreatora promena i novih šampionki, koju je svet do sada imao. Osnivač Instituta koji bi u skorijem futuru trebalo da ima neprocenjiv značaj za razvoj devojčica i njihove evntualne karijere je Marina Maljković, poznati košarkaškib trener, a uz nju- tu je i više od pedeset sportskih stručnjaka i radnika u sportu, okupljenih s istim ciljem- da se devojčicama širom Srbije omogući da besplatno pohađaju neku od 14 škola sportova u 12 gradova naše zemlje. Na tu temu razgovaramo danas sa Jelenom Pavićević, našom gošćom, koordinatorkom i predstavnicom Instituta za ženski sport.

Čućemo kako je protekla treća trka u okviru kros-serije RTS, održana u Somboru, koja je ujedno bila i državno prvenstvo u krosu, biće s našom ekipom i gradonačelnik lepog, zelenog grada Antonio Ratković. U studiju će nam se pridružiti i Milija Bjekić, selektor kuglaške reprezentacije i član Upravnog odbora Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih. Njegovi izabranici nedavno su učestvovali na Evropskom prvenstvu u kuglanju, u Koprivnici, ostvarivši odlične rezultate i plasman koji zaslužuje komplimente. Biće reči o o drugim sportovima kojima se bave osobe koje su slepe ili slabovide, pojedinačno i kolektivno.

Bokseri iz preko sto zemalja uzeće učešće na predstojećem Svetskom prvenstvu, koje se od sutra održava u našem glavnom gradu. To je drugi put u istoriji da je Beograd domaćin ovog značajnog nadmetanja, ujedno i znak ogromnog poverenja svetskih čelnika plemenite veštine u Srbiju kao domaćina i organizatora. Bokseri će se nadmetati za medalje, ali i- po prvi put- za vrhunske nagrade, koje iznose po sto, pedeset , odnosno dvadeset pet hiljada dolara, u zavisnosti od osvojenog odličja. Juče je u Skupštini grada Beograda za domaće i strane predstavnike medija održana konferencija, na kojoj su izneti svi detalji vezani za ovu smotru. Selektor Srbije Milan Piperski u prilici je da izvede dvanaest takmičara, samo je nadareni Smederevac Nemanja Gavrilović sprečen da se nadmeće, usled posledica kovid virusa, zbog kojih nije u trenažnom procesu.

U vezi sa boksom i sa pomenutim šampionatom sveta, naši sagovornici su i dve istinske legende plemenite veštine- Ljubinko Veselinović i Dragomir Vujković, a čućemo, naravno, i selektora Srbije Milana Piperskog, uoči početka značajne manifestacije. Iz fudbala - razgovaramo sa Aleksandrom Lintom, od skora trenerom Voždovca, ekipe koja je juče u Surdulici, kao gost, savladala ekipu Radnika i osvojila tri važna boda. Nažalost, između dve emisije opet su nas napustili neki dragi ljudi- naš kolega Milan Anđić, jedan iz one zlatne generacije komentatora Radio Beograda, kao i Dragan Pantelić, od milja zvani Panter Panta, čuvar mreže sa Čaira i besprekorni vratar našeg državnog tima. Retki su oni koji , čim su čuli tužnu vest, nisu pomislili na pogodak koga je Pantelić postigao svom rivalu, ali i divnom sportskom prijatelju Enveru Mariću, udarcem s gola na gol, u utakmici između Radničkog i Veleža. Podsetićemo se i Milana i Dragana, uz istu, zajedničku misao: mnogo značajnih ljudi, iz svih oblasti života, napustilo nas je u proteklih godinu i po dana.

Pored sporta, kao i svake subote, pratimo aktuelnosti iz kulture, javnog i umetničkog života, sveta koji nas okružuje. Našoj pesnikinji Maji Herman-Sekulić u Rimu su dodeljene dve internacionalne nagrade, na svečanoj ceremoniji pod pokroviteljstvom predsednika Republike Italije. Dve decenije likovnog stvaralaštva umetnica Ana Kalacanović, koja živi i radi u Amsterdamu, obeležava izložbom u beogradskoj galeriji `Singidunum`. U toku je smotra filmova nedavno preminulog glumca Žan Pol Belmonda, u saradnji Francuskog instituta i Jugoslovenske kinoteke. `Kreativni centar` tokom godine dobio je niz priznanja, na adresu ove izdavačke kuće stiglo je još jedno. `Iskustvo u gužvi`- izložba fotografija Goranke Matić, inače gostujuća postavka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, postavljena je u galeriji MSV u Novom Sadu.

`Antologija budućih snova` - to je naziv izložbe ilustracija iz istoimene knjige, u `Srećnoj galeriji` SKC-a, autorka je Senka Vlahović. Novo priznanje usledilo je za naš `DAH Teatar` iz Austrije, sledi i beogradska premijera projekta `Drveće pleše`, već izvedenog u Gracu. U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otovorena je izložba upakovane nostalgije, pod nazivom `Kultura sećanja`. Škola stripa `Nikola Mitrović Kokan` iz Leskovca dobila je nova priznanja iz Mostara, kao i iz rumunskog grada Brašova. Opera i Teatar `Madlenijanum` najavljuju premijeru `Romea i Julije` , u režiji Harisa Pašovića, za 29. oktobar. Beogradska filharmonija ponovo otvara vrata bebama, od 25. do 27. oktobra, za njih je spreman `Karneval životinja`. 

Izložba skulptura `Prolaznici`, umetnice Ane Baša, postavljena je u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu. Dugoročni projekat `Univerzalni dizajn` biće premijerno predstavljen 25. oktobra u Kulturnom centru Beograda. Predstavljamo i samostalnu izložbu `Snimatelji u srpskom igranom filmu`, nastalu u povodu objavljivanja istoimene monografije autorke Maje Medić. Čućemo i šta se dešava u Kulturnom centru Zrenjanina, naš sagovornik tokom popodneva biće priznati muzičar Jovan Maljković, koji je pre nekoliko dana dobio nagradu za životno delo od svog esnafa, svog muzičkog udruženja- to vrsnom saksofonosti baš godi, s razlogom i pokrićem.

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić obradovaće nas novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Ljubitelje fudbala non-stop ćemo obaveštavati o promenama rezultata na utakmicama evropskih šampionata, biće tu i dosta lakih, vedrih nota, kao poručenih za ovo jesenje popodne.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво