Читај ми!

Teleasistencija – i spas, i saveznik u samoći!

Usluga teleasistencije, kao vida pomoći i podrške starijima i osobama sa invaliditetom postoji više od pola veka. U Srbiji je relativno nova i za nju se malo zna. Kako se malim aparatom koji se nosi oko vrata, klikom na dugme, pomaže ljudima koji žive same? Kako se pomoću tog aparata može locirati osoba koja se izgubi i ne zna sama da se vrati kući i da li taj vid tehničke pomoći pokriva celu teritoriju naše zemlje?

O ovoj socijalno-medicinskoj podršci i ulozi teleasistenata koji svakog dana i noći dežuraju i odgovaraju na pozive korisnika razgovaramo sa diplomiranim andragogom Marijom Božić, pomoćnicom direktora Centra "Kontakta" u Beogradu.

Nedavno je iz Fonda za nauku Srbije stigla vest da grupa naših istraživača zajedno sa svetskim naučnim timom intenzivno radi na pronalaženju leka protiv virusa korona. I to je velika nada čovečanstva. Taj projekat u našoj zemlji vodi akademik i redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Radomir Saičić, od koga tražimo nekoliko odgovora: Na koji način se lekovi za terapiju drugih retkih bolesti mogu primeniti protiv Kovida 19 i kada je izvesno da bude pronađen novi lek protiv virusa s kojim se bori cela planeta.

Minute za kulturu posvećujemo Izložbi fotografija "Lepota starenja" u organizaciji Foto-Saveza Srbije i Udruženja "Amity - snaga prijateljstva". Izložba, koja je otvorena 1. oktobra, na Međunarodni dan starijih ima za cilj da kroz fotografije autora različitih generacija ukaže na predrasude i stereotipe prema starijima. Posle Beograda, postavku će moći da vide i žitelji drugih gradova Srbije. O fotografijama Izložbe "Lepota starenja" razgovaramo sa majstorom fotografije, potpredsednikom Foto-saveza Srbije Miroslavom Predojevićem.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Snežana Stanojević.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - (Foto/Maja Stošić, prvonagađena fotografija na Izložbi „Lepota starenja")

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво