Читај ми!

Sloboda Beograda

Beograd danas slavi Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Na današnji dan, pre 77 godina, završena je Beogradska operacija koja je okončala okupaciju glavnog grada i neprijatelje proterala do linije odakle nije mogao da napada artiljerijom. Beograd je bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju, sa armijama velikih sila, ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, o čemu nam govori dr Nemanja Dević, istoričar iz Instituta za savremenu istoriju.

Korona je, tokom Delta talasa pandemije, došla i do dece, koja sada mogu da imaju ozbiljnu kliničku sliku, i stručnjaci više nemaju dilemu oko toga da li je potrebna vakcinacija dece, a posebno one sa teškim bolestima, koja se, prema preporukama lekara, moraju odmah imunizovati. Veliki broj analiza koje su rađene u svetu, pokazao je da su vakcine bezbedne i za decu. U našoj zemlji već od jula meseca postoji preporuka da i deca mogu da se vakcinišu, za sada „Fajzerovom" vakcinom, da bi se zaštitila od ovog i budućih talasa kovida 19. O tome za naš program govori dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Fond za inovacionu delatnost pokrenuo je novi program mentorske i finansijske podrške preduzećima iz oblasti nauke i tehnologije kako bi iskoristili svoje potencije i postali vidljiviji na inostranom tržištu. „Katapult" akcelerator će im pomoći da se pozicioniraju na globalnom tržištu, kao i da poboljšaju poslovne kapacitete I privuku strane investicije. Program u prvoj fazi obezbedjuje bespovratna sredstava od 20.000 do 50.000 evra, a preduzećima koja obezbede kvalifikovanu investiciju u roku od devet meseci od završetka akceleracije, na raspolaganju je dodatna podrška kroz kooinvestirajući grant u maksimalnom iznosu od 300.000 evra po preduzeću. O uslovima konkursa i jačanju startap zajednice u Srbiji razgovaramo sa Mlađanom Stojanovićem, menadžerom programa.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво