Читај ми!

Brazilac na Lionu

Fudbalski Lion je u transu- Hajduk jeste trenutno u Prvoj beogradskoj ligi, ali je pobedio već devet utakmica za redom i odvojio se na tabeli, dok je i u dve kup utakmice bio nesavladiv, plasiravši se u osminu finala najmasovnijeg takmičenja, na terirtoriji glavnog grada, za sada. Godina je ovo velikih turbulencija, jer `golubovi` su ostali bez alfe i omege kluba, čudesnog, preduzimljivog, vrhunski agilnog Ljubomira Pute Popovića, direktora, zahvaljujući kome su sve generacije igrača, trenera, uprava, na Lionu osećali kao u svojoj porodici i danas, po njegovom odlasku, razmišljaju isto. I igrači daju sve od sebe da se oduže Puti, i publike je sve više iz nedelje u nedelju, a u redovima kluba osnovanog 1937. godine od skoro je i neprelazni Brazulav Fabio Karleandro da Silva. Igrao je, tokom karijere, za Nautiko, San Hoze, Sport Recife iz rodnog grada, a kod nas u Crvenoj zvezdi, Radu i kruševačkom Napretku. Sa Da Silvom u studio dolazi i miljenik navijača golubova sa Liona, stameni, lucidni, za igru uvek raspoloženi Marko Lazić, kapiten tima, igrač koji za sobom ima takođe zavidnu reputaciju na beogradskoj sceni, ujedno je i reprezenttivac Srbije u fudbalu na pesku. Omaž je ovo nekadašnjem Hajduku, koji je u dva navrata igrao u Super ligi, ali i dobar vetar u leđa i podrška za ekipu koja trenutno igra najlepši i najefikasniji fudbal na amaterskoj sceni glavnog grada.

Svetlana Bilić je ljubiteljima sporta u Srbiji postala poznata kao prvi ženski sudija u muškoj Superligi. Već dve decenije bavi se arbitražom, od 2016. godine sudi našim najboljim klubovima, a iza sebe ima učešće na Svetskom prvenstvu i tri Evropska prvenstva. Dosta razloga za razgovor sa šarmantnom damom koja je odavno kod nas gostovala prvi put, i ne samo tada. I dalje je u domaćoj elitnoj diviziji, prati pomno šta se radi u zemlji i svetu, veseli se što su žene na fudbalskim stadionima u ulozi sudije skoro već normalna stvar i objašnjava čari profesije koju je odabrala. Aktivna je i oko Sportske mreže `Sportnet`, u okviru koje otkriva i pomaže afirmaciji sportista, ne samo iz fudbala, već i iz brojnih drugih sportskih disciplina.

Deo ovog popodneva sa nama će provesti i dr Tamara Gavrilović, specijalista sportske medicine i zamenik direktora Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, koja- pored ostalog- govori o velikoj ulozi ove ustanove u borbi sporta sa korona virusom. I ne samo o tome, pričaćemo o pregledima sportista, kako se obavljaju, kao i o konceptu Zavoda, pregledima preko zdravstvenog fonda, izgradnji novih medicinskih kompleksa. Dabome, nećemo preskočiti ni lude koji se ne bave profesionalno sportom, govorićemo o raznim temama, od testa opterećenja do toga koliko je najbolje baviti se trenažnim aktivnostima. 

Karatisti Crvene zvezde Emilija Antanasijević i Aljoša Petrović okitili su se medaljama na upravo završenom Evropskom prvenstvu u Katovicama u Poljskoj. Oni su ujedno bili jedini predstavnici Srbije na šampionatu u tradicionalnom karateu u svim stilovima. Emilija je u izuzetno jakoj juniorskoj konkurenciji osvojila prvo mesto i zlatnu medalju u katama. Naša karatistkinja je i u borbama bila sjajna i osvojila je drugo mesto i srebrno odličje. I Aljoša bi, veruju svi, osvojio još koje odličje, da nije bio povređen. Sa Emilijom, osvajačem čak tri medalje na šampionatu Starog kontinenta, kome je posvetila čak 14 godina svog mladog života, razgovaramo u ovom izdanju našeg porodičnog magazina.

Razgovaramo tokom emisije sa Aleksandrom Gligorić, iskusnom igračicom Uba, ekipe koja je ubedljivo trijumfovala u dvomeču sa Jedinstvom iz Brčkog, u utakmicama kvalifikacija za Ligu šampiona. Na putu za grupno takmičenje stoji im još Olimpijakos, koji je bio bolji od rivalki iz Belorusije. Sa Grkinjama Ubljanke igraju za dve sedmice, a već večeras dočekuju odličnu, mladu i poletnu postavu jedinstva iz Stare Pazove.  

U povodu Dana gradske opštine Zvezdara, sutra se u sportskom centru `Olimp`, u ulici Vjekoslava Kovača 14, održava humanitarni fudbalski turnir veterana pod nazivom `Za Sergeja`, učenika osnovne škole Jelena Ćetković kome je preko potrebna pomoć. U tom smislu, prošlog vikenda potrudili su se njegovi vršnjaci i, uz fudbalsku igru, sakupljali sredstva za ovog dečaka, čija bi operacija trebalo da bude u bolnici Aćibadem u Istanbulu. Ovoga puta, sutra u `Olimpu`, učestvuju ekipe malog fudbala javnih institucija i fudbalskih klunova sa opštine, pa ćemo čuti i gospodina Vladana Jeremića, čelnog čoveka Zvezdare, sa koje se- kažu- zvezde najlepše i najbolje vide.

Komisija za podizanje spomenika Grada Kragujevca, na osnovu inicijative koju su pokrenuli udruženje Prvi Prvi na skali i Košarkaški savez Srbije, jednoglasno je prihvatila predlog za postavljanje statue Gordane Goca Bogojević ispred istoimene hale u Velikom parku. Ana Joković je u ime našeg Saveza potpisnik inicijative, dok je direktor i osnivač pomenutog portala obavio takođe lavovski deo posla oko ovog lepog gesta pažnje i pijeteta prema proslavljenoj sportistkinji. Bogojevićeva je, inače, pored dresa kragujevačkog Radnika, nosila i majice sa oznakama Crvene zvezde, Medveščaka iz Zagreba- u kome je počela karijeru, potom pančevačkog Profi D, vršačkog Hemofarma, kao i našeg državnog tima. Čovek, kažu, živi onoliko koliko je u sećanjima drugih ljudi, ovde je po tom pitanju sve kristalno jasno.

Najavljujemo i prvi ovosezonski vaterpolo derbi, između igrača Novog Beograda i Radničkog iz Kragujevca, pratimo i sva ostala dešavanja iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života. Muzički deo- novi singlovi Ane Stanić i orkestra Aleksandra Dujina, potom novo ostvarenje grupe `Teksas`, kao i stari, dobri hitovi iz osamdesetih godina, za prijatno popodne.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво