Читај ми!

Mirno, ali napeto na severu Kosova i Metohije

U Pančevu su otvoreni proizvodni pogoni nemačke fabrike Brose - koja proizvodi elektronske i električne delove za automobile, rashladne uređaje i  pumpe za ulje. Predsednik Aleksandar Vučić je razgovarao sa rukovodstvom kompanije i obišao pogone. Izjavio je da je Brose jedna od najboljih kompanija koje smo uspeli da dovedemo da investiraju u Srbiji, kao i da će u njoj raditi više od hiljadu ljudi sa platama višestruko većim od proseka u našoj zemlji. Kompanija Brose namerava da investicioni ciklus u Pančevu završi do 2025-te godine, kada će imati ukupno 1.100 radnika i godišnji promet od 440 miliona evra.

Na severu Kosova i Metohije je mirno, ali napeto,  posle jučerašnje akcije kosovske policije u severnom delu Mitrovice i  Zvečanu. Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek izjavio je da je teško povređeni Srećko Sofronijević, u stabilnom stranju, ali da zbog prirode povreda ne može da daje dugoročne prognoze.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je da je za upad pripadnika Rosu na sever Kosova i napad na srpski narod isključivo odgovoran premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. Vulin je ocenio da Kurtija nije briga ni za Albance, ni za Srbe i da je juče moglo da bude mnogo stradalih ljudi, na obe strane.

Epidemijska situacija u Srbiji je veoma ozbiljna - a zdravstveni sistem je   prenapregnut, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Ministar najavljuje da će, ubuduće, kada neki lekar kaže pacijentu da ne treba da se vakciniše, Lekarska komora Srbije pokrenuti proces i da to znači da će onda "verovatno izgubiti licencu". Lončar veruje da će Srbija morati da uvede kovid propusnice, jer će se tako spasavati životi. Ministarstvo zdravlja danas otvora broj telefona na koji građani mogu da prijave nesavesne lekare: 064 88 11 405.

Danski državljanin star 37 godina je osumnjičen da je, koristeći luk i strele, ubio pet osoba u norveškom gradu Kongsbergu, saopštila je policija. U napadu su u sredu uveče ranjene dve osobe, a jedna je policajac koji nije bio na dužnosti. Osumnjičeni je  uhapšen. Napadač je
ranije prešao u islam, i tokom saslušanja nije priznao krivicu. Norveška bezbednosna agencija saopštila je da je vrlo verovatno reč o terorističkom činu.

Jaka pucnjava i dalje odjekuje glavnim gradom Libana Bejrutom, što je, prema izveštajima lokalnih medija, najgore nasilje u prethodnoj deceniji. Video snimci prikazuju kako se ispaljuju hici ka stambenim zgradama, a stanovnici naselja Al Tajohun nastavili su da se evakuišu iz te oblasti. Libanska vojska je postavila kordon u toj oblasti i podigla
žičanu ogradu. Poginulo je petoro ljudi, 30 je povređeno.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izveštajima nezavisnih tela, među kojima je i izveštaj Fiskalnog saveta za prošlu godinu. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je rekao da je država u trenutku zdravstvene - kovid i ekonomske krize, reagovala u pravom trenutku i da je rebalans budžeta bio opravdan. Petrović je ipak ocenio da je bilo i
ishitrenih poteza Vlade. Tu, kako je naveo, prvenstveno misli na raspodelu 100 evra svim punoletnim građanima.

Košarkašice Crvene zvezde u 20 časova igraće protiv ruskog predstavnika Nadežda iz Orenburga u hali u Železniku, prvi meč u grupnoj fazi Evrokupa. Biće to prva utakmica košarkašica Zvezde na evropskoj sceni posle 12 godina.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti  Tina Amić i Vladimir Mihajlović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво