Читај ми!

Cene prehrambenih proizvoda u svetu na najvišem nivou u poslednjih 10 godina

Cene prehrambenih proizvoda u svetu porasle su u septembru, drugi mesec uzastopno, pod uticajem pogoršanja izvoznih mogućnosti i velike potražnje za proizvodima kao što su pšenica i palmino ulje, saopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Trend rasta cena hrane već duže je na uzlaznoj putanji i sada je na najvišem nivou u poslednjih 10 godina. Ima li razloga za zabrinutost, ako imamo u vidu posledice klimatskih promena i nadolazeću energetsku krizu? O tome ćemo razgovarati sa agroanalitičarem Žarkom Galetinom.

Poljska je sa još 11 članica Evropske unije, zatražila od Evropske komisije da finansira izgradnju zidova protiv migranata na spoljašnjim granicama Unije. U pismu Evropskoj komisiji iznosi se stav o nepohodnosti promene pravne regulative u „novoj realnosti" i  omogućavanje fizičke barijere kao mere zaštite granice. Šta je prethodilo ovoj ideji i da li postavljanje zidova i bodljikavih žica narušava osnovna načela Šengena? Koliko to može da promeni proziciju Srbije na izbegličkoj ruti? To su neka od pitanja za advokata Nikolu Kovačevića, koji se bavi zaštitom prava migranata.

Već 42 godine, u Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina, tokom oktobra, održavaju se manifestacije koje treba da nas podsete na ovog naučnika i njegov doprinos čovečanstvu. Sagovornik će nam biti Milan Božić, prdsednik Fondacije "Mladen Selak", koja se bavi promocijom inovacijskog pokreta u Srbiji. To je prilika da se prisetimo nekih od 142 Pupinova patenta.

Ugostićemo i kustosa Muzeja "Dom Jevrema Grujića", Ružicu Opačić koja će nam najaviti projekat "Velikanke srpske kulture"

Sa vama Olivera Stajić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво