Читај ми!

Čeka se zvuk gonga

Oktobar će, ne samo u našoj zemlji, biti u znaku sporta, ali samo Srbija će biti domaćin planetarnog prvenstva, prvi put posle 42 godine. Svetska bokserska elita okupiće se u našem glavnom gradu od 24. oktobra do 6. novembra, gde će se majstori plemenite veštine boriti za odličja, ali i visoke novčane premije. Naš gost ovog popodneva je selektor bokserske reprezentacije Srbije Milan Piperski, s kojim razgovaramo u `predvečerje` velikog događaja, za koje se, sa svojim izabranicima, pripremao bezmalo godinu dana. Od Elbrusa na Kavkazu, preko zlatiborskih zora, do nedavno održanog prvenstva države u Šapcu- to je bilo putešestvije i tako su tekle pripreme srpskih reprezentativaca, u želji da se u što boljem svetlu predstave svetskoj javnosti. Naša gostoljubivost je nadaleko čuvena, ali ne moramo biti široke ruke i u ringu, gde će naši borci dati sve od sebe da prigrle neku od medalja.

Proslavljeni veslač Nikola Stojić takođe nam dolazi u goste ove subote, kao verovatno trenutno najangažovanija ličnost u ovom sportu. Govorićemo o tek završenom prvenstvu države, na kome je Partizan osvojio pehar namenjen ukupnom pobedniku, iako je njegov `večiti rival` u svim sportovima, Crvena zvezda, posle prvog dana, imala osetnu prednost u poenima. Na kraju šampionata Srbije, crno-beli su imali najviše uspeha u dve kategorije - u najjačoj, seniorskoj, kao i među kadetima. Najbolje veslače, kao i veslačice u juniorskoj kategoriji imala je Crvena zvezda, dok su najbolji pioniri i pionirke bili iz Danubiusa 1885. Podsetićemo se i brilijantne karijere ovog, zaslužnog sportskog radnika, podsetiti se kako je bilo kada je korona `bacila` u krevet Vasića uoči samog starta Olimpijskih igara, kako ponovo lepo i uspešno sarađuje sa Đorđem Višackim, sa kojim je svojevremeno osvojio peto mesto na OI u Sidneju... 

Za 13 godina koliko se bavi trčanjem, iza sebe je ostavio neverovatnih 132 maratona, 90 polumaratona i 23 ultramaratona! Miroslav Ranđelović, naš današnji gost, jedna od najpostojanijih ličnosti u svetu atletike i jedan od onih koji je uvek spreman da pomogne, kada je to potrebno, svojim učešćem u trkama i propagandom zdravog života, čovek od čelika, kako ga od milja zovu njegovi brojni prijatelji koje je stekao i ima širom regiona za sve te godine. Po profesiji trgovac, najpre se bavio kolektivnim sportovima- fudbalom, odbojkom, košarkom,a onda je u potpunosti pronašao sebe u raznim vidovima trčanja i drugarstvima koja mu, priznaje, ispunjavaju dušu i čine ga srećnim. Prošlog vikenda osvojio je odlično drugo mesto u ultramaratonu održanom u Donjem gradu na Kalemegdanu, već sutra `špartaće` stazama Zrenjanina, lepog grada na Begeju... 

Srbija će od naredne sezone imati svog predstavnika u evropskom šampionatu auto krosa, zahvaljujući uspesima Petra Cikote, prvaka države u kategoriji do 1400 kubika. Njegov klub ASU Sirmium Racing iz Sremske Mitrovice poznat je i kao uspešan organizator auto kros trka, jedna od takvih održana je u maju mesecu ove godine, na drumovima Srema. Sa Petrom Cikotom razgovarao je naš Miloš Panić, dočaravši nam svu lepotu koju sobom nosi ovaj atraktivni sport, koji tek treba da stekne pravu popularnost u našoj zemlji. 

Tokom emisije biće još priloga i vesti iz sveta sporta, ali i iz kulture, javnog i umetničkog života, kako smo i navikli slušaoce. `Igra s mitom`- naziv je plesne predstave našeg koreografa Aleksandra Ilića, premijerno izvedene u Zagrebu, potom i Beogradu. U Narodnom pozorištu u Beogradu i dan kasnije u SNP-u u Novom Sadu, izvedena je predstava Intimnosti (Kada spavam mislim da sam budan), nastala kao doktorski umetnički projekat Anđelka Beroša na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izložba `Prometeji novog veka`, inspirisana 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, u Muzeju Jugoslavije, naišla je na interesovanje publike. Mia Medaković, umetnica, ima izložbu pod nazivom `Plavo`, od ponedeljka, pa do 12. oktobra. Akcija `Daj pedalu raku` nastavlja se sutra, doznaćemo o tome kroz razgovor sa Vesnom Bondžić iz centra `Milica`. Najzad, čućemo i učiteljicu Željanu Radojičić-Lukić, nadaleko poznatu, po brojnim nagradama, dvostrukoj dodeli priznanja-svrstavanju među 50 najboljih nastavnika sveta, kao i po formiranju Balkanske nastavničke mreže. Danas je Željana u `Čarobnom selu` svečano predstavila svoju knjigu `Jesenja gozba sa Vilom Bosiljčicom`, za koju je sjajne ilustracije uradila Ana Grigorjev.

Izložba "Hormonology" ,umetnica Edite Kadirić i Maje Rakočević- Cvijanov otvorena je juče u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. `Pozdrav iz Zemuna`- naziv je umetničke izložbe postavljene u novootvorenoj galeriji `Nar` u Zemunu. Izložba slika umetnika Ištvana Sajkoa postavljena je u galeriji `Collegium Hungaricum` u Beogradu, u Gračaničkoj ulici broj 14. `Galerija 73`, s Banovog brda, gost je 13. Festivala srpske kulture u Istri, u saradnji sa SKUC-om u Puli. Petnaesti međunarodni beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!" biće održan od 7. do 10. oktobra. Sedamnaesti festival `Sedam veličanstvenih" je od 2. do 6. oktobra u `Kombank dvorani`. Vesna Kapor predstavila je svoju novu knjigu, u izdanju Srpske književne zadruge, pod nazivom `Nebo tako duboko`. Najavljujemo i izložbu Danijele Jović u Maloj galeriji ULUPUDS-a, traje još samo dva dana, valja je pogledati. U Narodnom muzeju u Zrenjaninu danas se otvara izložba `Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu`. Rok operom bićem obeležen završetak letnje sezone na Adi Ciganliji, o ovom koncertu priča nam Fedor Vrtačnik. U rezidenciji kanadskog ambasadora Džajlsa Normana, u Užičkoj ulici, priređena je svečanost povodom dodele nagrada najuspešnijim autorima u okviru osme žirirane izložbe `Sto žena-sto minijatura`, na temu `Tradicija i inovacija`. Izložbu je organizovala Etno mreža, u saradnji sa NALED-om, Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i gradom Beogradom, uz podršku ambasade Kanade.

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić spremio je novi predlog jelovnika za nedeljni ručak,a mi i dosta lepih nota za prijatno subotnje popodne- onih starih, melodičnih, ali i najnovijih, trenutno slušanih u zemlji i svetu. Tokom emisije, razume se, imamo `dežurni semafor` u studiju, sa koga vam prosleđujemo trenutne rezultate važnijih evropskih fudbalskih šampionata, takođe-objavićemo i imena dobitnika nagradne igre `Uzmi račun i pobedi`. U realizaciji ove emisije učestvuju i Katarina Epštajn i Aleksandar Radović.


Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво