Читај ми!

Doktor Petar Paunović - učitelj zdravlja iz Rajca

U Negotin smo otputovale zbog mnogo priča koje smo želele da zabeležimo i pridružimo ostalima „kojekuda“, ali najviše zato da bi se među njima našla životna priča lekara, primarijusa doktora Petra Paunovića, specijaliste epidemilogije i socijalne medicine, supspecijaliste zdravstvenog vaspitanja, doktora nauka u oblasti istorije medicine i dugogodišnjeg direktora Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru. Doktor Pera – kako ga od milja i s poštovanjem zovu diljem cele Timočke krajine – i pored svih navedenih titula, uvek insistira da bude predstavljen kao učitelj zdravlja i osnivač Rajačke škole zdravlja.

I sreli smo se u njegovom rodnom Rajcu, nadaleko čuvenom po vinogradima, vinu i pivnicama u kojima ga domaćini prave i čuvaju, među njima i doktor Pera. Krepki 82-godišnji gospodin - koji insistira da je drug - energičnih kretnji, žustrog hoda, urednih sedih brčića i bistrog plavog oka pod slamnatim šeširom, dočekao nas je na samom ulasku u selo, ispred svoje kuće koju zove vila „Lasta", a to je nadimak njegove žene Vasilije s kojom je u braku 57 godina.

Doktor Pera kaže da je, bez obzira što je tokom karijere izlečio mnogo bolesnih, njegov životni projekat briga o zdravlju i zdravstveno vaspitanje naroda za šta je i dobio veliku nagradu "Vasa Pelagić". On je i laički etnolog, sportista, i kao što rekosmo već i vinogradar i vinar, svira usnu harmoniku, veliki je čitač, pokretač je Međunarodne filozofske škole "Felix Romuliana" u Zaječaru i simpozijuma "Istorija medicine, farmacije, veterine i narodne zdravstvene kulture".

Sigurno smo nešto i propustile da navedemo, ali čućete u priči koju su zabeležile Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво