Читај ми!

Šesti dan protesta Srba na severu Kosova i Metohije

Srbi sa severa Kosova i Metohije šesti dan protestuju, nezadovoljni odlukom Prištine o zameni registarskih tablica i raspoređivanjem specijalnih snaga Rosu na prelazima Jarinje i Brnjak. Dva "miga 29" Vojske Srbije u dva navrata oko podne nadletela su administrativni prelaz Jarinje. Situacija je mirna.

U govoru na generalnoj debati svetskih lidera u okviru 76-og zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, premijerka Ana Brnabić je optužila Prištinu za izazivanje krize i nepoštovanje dogovorenih odredbi Briselskog sporazuma. Govoreći o pandemiji, ona je istakla da je Srbija pokazala otpornost zahvaljujući ranije sprovedenim reformama, dok je u vezi sa klimatskim promenama rekla da je naša zemlja udvostručila napore za zaštitu životne sredine.

Epidemijska situacija u Srbiji i dalje je izuzetno teška. Od ponedeljka će, zbog pogoršanja epidemijske situacije, biti primenjen novi model nastave u 18 opština u Srbiji, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić prilikom obilaska studentskog doma Karaburma. Inače, situacija u domovima nije, kako je ocenjeno alarmantna. Premijerka Ana Brnabić iz Njujorka poručuje da su kovid propusnice još na stolu.

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca obeležena je 77-ma godišnjica Operacije Halijard, jedne od najvećih akcija spasavanja oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu. Ceremoniji su prisustvovali prestavnici srpske i američke vojske, ministarka kulture Maja Gojković, američki ambasador Entoni Godfri, predstavnici Fondacije Misije Halijard i meštani. Otkriven je i spomenik posvećen pripadnicima Vojnoobaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država i srpskim saveznicima koji su planirali i uspešno izveli spasilačku misiju.

U Solunu, u kompleksu srpskog Vojnog groblja Zejtinlik, obeležena je 103-ća godišnjica proboja Solunskog fronta. Položeni su venci i odata pošta srpskim vojnicima. Delegaciju Srbije predvodila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Ona je višedecenijskom čuvaru vojnog groblja Zejtinlik Đorđu Mihailoviću uručila zlatnik sa likom Svetog Đorđa i natpisom „Zahvalna Srbija".

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će biti uloženo 48 miliona evra u izgradnju novih ili rekonstrukciju postojećih studentskih domova u Srbiji. Tokom prijema brucoša u Studentskom domu "Karaburma", Ružić je rekao da se najpre planira izgradnja novog objekta u okviru kompleksa "Studentski grad" na Novom Beogradu sa hiljadu mesta, kao i završetak doma u Nišu sa 400 mesta. Plan je i da bude izgrađena nova zgrada u okviru studentskog kampusa u Novom Sadu i rekonstruisan Studentski dom "Karaburma", naveo je ministar prosvete.

Selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Zoran Terzić proglašen je, po drugi put, za najboljeg trenera u Evropi za 2021. godinu u izboru Evropske odbojkaške konfederacije. Terzić je ovog leta sa Srbijom osvojio bronzu na Olimpijskim igrama i srebro na šampionatu Evrope.

Urednik i voditelj: Nataša Raketić

Urednici vesti: Tina Amić i Nenad Selaković

Producent: Aleksandar Radović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво