Читај ми!

Isidora cepa mreže

U senci odbojke i fudbala, velikog i malog, nekako stidljivo, počelo je i prvenstvo Srbije u rukometu u obe konkurencije, ženskoj i muškoj. Junakinja prvog kola novog šampionata države za dame bez sumnje je bila Isidora Bogunović, levo krilo Mladosti iz Nove pazove, koja je favorizovanoj Naisi čak 12 puta zatresla mrežu. Iako ima tek dvadeset jednu godinu, Isidora je već nosila dres s državnim grbom, prošla je i sve mlađe reprezentativne selekcije. U petnaestoj godini omirisala je superligaški barut, bila članica Juniora, Partizana, Milenijuma i Radničkog s Crvenog krsta i u svim klubovima ostavila traga. Rukometom se uspešno bavila i njena mama, tako da porodični gen funkcioniše iz sve snage. Idealna prilika da upoznamo ovu mladu damu, koja sa svojim klubom, u trećem kolu prvenstva, gostuje uvek neugodnom Vrbasu.

Ova emisija, porodični magazin Radio Beograda 1, ponosi se time što može da predstavi one za koje verujemo da bi već uskoro mogli biti među najuspešnijima u životnim oblastima kojima se bave, ne samo u sportu. Predstavljamo ovog prvog jesenjeg popodneva i mladog automobilistu Marka Frajtovića, koji je u svetu benzina i škripanja guma od malih nogu, ali je svoju prvu zvaničnu trku odvezao pre dve godine na čuvenoj stazi na Beranovcu. Vozi u klasi Yugo 55 ( Mali N ) i, kako kaže, više je nego zadovoljan svojim dosadapnjim uspesima i učinkom. Osvojio je dva pehara u juniorskoj konkurenciji, uskoro ga očekuje nova trka na Navaku. Ne propušta priliku da istakne zadovoljstvo što je uz njega cela porodica, uključujući i sestru Anđelu, fudbalerku šampiona države Spartaka i reprezentativku Srbije, kao i zahvalnost onima koji su uz njega od kada se i oficijelno bavi ovim sportom koji ni najmanje nije jeftin za održavanje.

Izuzetan uspeh kik boks reprezentacije Srbije na Svetskom kupu održanom u Budimpešti- među 3040 takmičara iz 45 zemalja, bilo je i devetoro naših predstavnika. U svoju zemlju vratili su se sa osam medalja- pet zlatnih i 3 bronzane.Ukupno su zabeležili 16 pobeda, doživeli samo tri poraza, i to u veoma jakoj kokurenciji Rusa, Ukrajinaca, Poljaka, Slovaka, Holanđana, Čeha, Nemaca...Među osvajačima zlatne medalje je i Teodora Manić u kategoriji 65 -K1, inače aktuelni nosilac pojasa prvaka sveta Wako pro federacije. Silne medalje i trofeje za sobom ima 27-godišnja članica novosadskog kik boks kluba "Tron", evropska i svetska odličja, vitrine su joj prepune pehara, a ova sezona joj je- čini se- baš, baš uspešna. S nestrpljenjem očekuje novi Svetski šampionat, koji je očekuje tokom narednog meseca.

Da je Srbija zemlja vaterpola, potvrdili su i juniori, igrači do 17 godina, koji su osvojili titulu šampiona Evrope,pošto su u finalu šampionata na Malti savladali Grčku 10:6. Oni su nastavili niz uspeha vaterpolista naše zemlje ove sezone- prethodno su seniori na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojili zlato, a omladinci - potom- zlatnu medalju na Svetskom šampionatu u Pragu. U razgovoru za našu emisiju, selektor Miloš Korolija ističe da je potrebna što šira baza za selekciju igrača, za šta je bitno da bude što više klubova širom Srbije. Važno je razvijati i dobru trenersku strukturu, u koju treba uključivati što više trofejnih igrača, naglašava čovek koji je, sa svojim mladim izabranicima, doneo još jedno dragoceno priznanje srpskom sportu.

Čitav niz manifestacija održava se tokom ovog vikenda u Beogradu, sportskom gradu. Juče je počeo Sajam sporta na Adi Ciganliji, prava poslastica i za učesnike i za posetioce ove smotre. U toku je Evropska nedelja sporta, o njoj će nam danas pričati Nataša Janković iz Olimpijskog komiteta Srbije, koja će najaviti i noćnu trku na Tašu i sutrašnja dešavanja kraj Savskog jezera. Jasmina Lukić govoriće nam o Trci za zdravlje, koju tradicionalno organizuje "Evropa Dona Srbija", u kojoj je glavni cilj da se pruži podrška ženama obolelim od karcinoma dojke- ove godine održava se , iz poznatih razloga, virtuelno, ali uključuje učesnice iz svih krajeva države, koje će vežbati i objavljivati slike na društvenim mrežama, od čega će biti kupljeni pokloni pažnje za dame koje vode teške životne borbe. Najzad, naši reporteri biće i na utakmici 11. kola Ling Long Super lige Srbije, u Bačkoj Topoli, na utakmici TSC-Vojvodina, prvoj prvenstvenoj koju će domaći klub igrati na novom, prelepom stadionu, na kome se dugo radilo i koji je, jednostavno, garancija za lepe i trofejne dane tima koga s klupe predvodi Mladen Krstajić. 

Najavićemo i ostala dešavanja koja nas čekaju ovog vikenda- Sokolski dan biciklista u parku Šumice, "Trofej Beograda" u kjokušinkaiju, u dvorani "Radivoj Korać", zatim ragbi spektakl u Jajincima, turnir u plivanju za osobe sa invaliditetom, ali neće izostati ni vesti koje, iz časa u čas, stižu na adresu naše redakcije. Tako smo danas doznali da je Zoran Terzić, već dve decenije selektor naše ženske odbojkaške reperezentacije, proglašen za zvanično najboljeg trenera Evrope. Biće tu i drugih vesti i priloga, iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Izložbe, predstave, pesničke večeri, promocije, razne kulturne manifestacije- sve će to naći mesta u ovom izdanju emisije "Vreme sporta i razonode". Izdvajamo, ovom prillikom, samostalnu izložbu Nevene Mišković pod nazivom "Fragmenti snova", koja je postavljena u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu. 

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić i danas će nas obradovati predlogom jelovnika za nedeljni ručak, koji garantuje dobar, kvalitetan, ali i zdrav obrok, po tome je naš dugogodišnji saradnik, akademik gastronomije, prepoznatljiv. Zamesićemo i nešto lepo po pitanju vedrih i lakih nota, kombinaciju pesama za večnost i onih sa aktuelnih top-lista.

Producentkinja emisije: Ljubinka Dobrilović

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво