Priča o kavijaru

Nekada davno u Kladovu se proizvodio vrhunski kavijar, toliko poznat i toliko tražen da je, na kraju, služen i na brodu s tragičnom sudbinom „Titaniku”. U početku, i veoma dugo kroz istoriju, jela ga je sirotinja u neprerađenom obliku, bez soli, možda samo s nekim dodatnim začinom. Najkvalitetniji kavijar dobija se od riba iz porodice jesetri, kojima pripada i moruna. Ribe je tada bilo u izobilju. U slanoj vodi Crnog mora odrastala je do svoje polne zrelosti, a onda, s jeseni i u proleće, prevaljivala i po 800 kilometara da bi se mrestila u dunavskim brzacima kraj Kladova. Na šljunkovitom dnu reke položila bi lepljivu ikru, a zatim se vraćala u crnomorske talase. Ovu priču donosi nam kustos Dubravka Vučić iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Prema poslednji informacijama i mlađi osnovci će moći da pohađaju nastavu online, ako u odeljenju koje ima do 16 đaka, bude troje pozitivnih na kovid 19. U međuvremenu i vrtićke grupe u kojima je makar jedno dete pozitivno idu dve nedelje u izolaciju. I sada se postavlja pitanje ko će da čuva decu dok roditelji rade. Ukoliko nema Baka servisa, postoji Bebi servis, kako angažovati dadilju i koliko se čeka na tu uslugu?

U Jutarnjem programu govorimo i o inovativnim lekovima za lečenje raka dojke. Poslednjih meseci iz Astrazenece i iz Ohaja stižu ohrabrujuće vesti o dobrim rezultatima testiranja novih lekova. Inovativni lekovi za ovu bolest odavno postoje u svetu i naša Agencija za lekove ih je registrovala, ali nisu dostupni svima. O tome nam govori doktorka Snežana Šušnjar onkolog.

Ako imate dovoljno novca i želite da se ponovite novim automobilom, problem može da napravi jedna "sitnica" - čip. Zbog nedostatka čipova u celom svetu kasni i isporuka vozila. Više detalja saznaćemo od Milana Belina, predsednika Asocijacije uvoznika vozila i delova.

Ovog četvrtka bavimo se i time da li je septembar jednako dug i skup kao i januar. Škola, zimnica i ogrev uglavnom isprazne novčanike.

Urednik i voditelj emisije Nikolina Miljković

Budite uz vaš Radio Beograd 1.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво