четвртак, 23. сеп 2021, 06:30
Priča o kavijaru
Nekada davno u Kladovu se proizvodio vrhunski kavijar, toliko poznat i toliko tražen da je, na kraju, služen i na brodu s tragičnom sudbinom „Titaniku”. U početku, i veoma dugo kroz istoriju, jela ga je sirotinja u neprerađenom obliku, bez soli, možda samo s nekim dodatnim začinom. Najkvalitetniji kavijar dobija se od riba iz porodice jesetri, kojima pripada i moruna. Ribe je tada bilo u izobilju. U slanoj vodi Crnog mora odrastala je do svoje polne zrelosti, a onda, s jeseni i u proleće, prevaljivala i po 800 kilometara da bi se mrestila u dunavskim brzacima kraj Kladova. Na šljunkovitom dnu reke položila bi lepljivu ikru, a zatim se vraćala u crnomorske talase. Ovu priču donosi nam kustos Dubravka Vučić iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.
U Jutarnjem programu govorimo i o inovativnim lekovima za lečenje raka dojke. Poslednjih meseci iz Astrazenece i iz Ohaja stižu ohrabrujuće vesti o dobrim rezultatima testiranja novih lekova. Inovativni lekovi za ovu bolest odavno postoje u svetu i naša Agencija za lekove ih je registrovala, ali nisu dostupni svima. O tome nam govori doktorka Snežana Šušnjar onkolog.
Ako imate dovoljno novca i želite da se ponovite novim automobilom, problem može da napravi jedna "sitnica" - čip. Zbog nedostatka čipova u celom svetu kasni i isporuka vozila. Više detalja saznaćemo od Milana Belina, predsednika Asocijacije uvoznika vozila i delova.
Ovog četvrtka bavimo se i time da li je septembar jednako dug i skup kao i januar. Škola, zimnica i ogrev uglavnom isprazne novčanike.
Urednik i voditelj emisije Nikolina Miljković
Budite uz vaš Radio Beograd 1.
Autor:
Група аутора
Јутарњи програм Радио Београда 1! Ако сте помислили да је то према чувеној латинској изреци "Carpe diem" - у праву сте. [ детаљније ]
Коментари