Читај ми!

Dug put naučnika do leka za kovid

Više stotina timova naučnika širom sveta radi na pronalaženju leka za kovid. Među njima je i naš, sastavljen od njih 13, u okviru projekta "SMART  Repurposing" koji finansira Fond za nauku Srbije, a predvodi akademik i redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Radomir Saičić. On za Radio Beograd 1 govori zašto je, pored kombinacije nefarmaceutskih mera i vakcina, neophodan i lek protiv kovida, koliko je dug put do njegovog pronalaska i primene te kojim od njih je pošao tim naučnika Srbije.

Posle dobijene bitke sa karcinomom dojke, postoje žene koje su čvrsto odlučile da zaveslaju u novi život. Članice Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno", kao i druge koje su operisane i lečene od te teške bolesti, svakodnevno vredno treniraju u veslačkom Klubu „Beodragons". O izuzetno pozitivnom terapijskom uticaju veslanja na bolest i kako probuditi snagu volje, razgovaraćemo sa Tadijanom Milićević. 

U "Magazinu na Prvom" upoznaćete i Olgu Sabo, lingvisti i lektora, pokretača inicijative "Baština bez budućnosti" kojom želi da probudi sveukupnu javnost i da je upozna sa problemom tragične nebrige prema zaostavštini velikana srpske kulture - od kuće Alekse Šantića u kojoj je živeo u Konjicu do kuće Laze Lazarevića u centru Beograda. 

Predstavljamo vam i studente Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu  koji su osvojili treće mesto na svetskom takmičenju u rešavanju studije slučaja u Singapuru, a povešćemo vas i na izložbu "Momo Kapor - najlepše priče" u beogradskoj Galeriji Doma vojske.

Sa vama - Elizabeta Arsenović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво