Читај ми!

Svet u borbi protiv korona virusa

U Izraelu je uspešno okončana prva faza testiranja inovativnog leka protiv kovida-19. Ovaj lek, još uvek u fazi ispitivanja, pokazao se kao izuzetno efikasan u lečenju kovid pacijenata s teškom kliničkom slikom, sprečavajući smrtonosnu citokinsku oluju. Lek pod nazivom EXO-CD24 upravo je uspešno prošao prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja, i pokazao se kao efikasan i bezbedan u maloj grupi ispitanika. Treća faza će se završiti do kraja ove godine. O tome, kao i značaju imunizacije, vakcinaciji dece i trećoj dozi vakcine, za naš program govori dr Radan Stojanović, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

U Srbiji je nova školska godina počela uz primenu mera zaštite od širenja korona virusa, a nastava je u većem delu naše zemlje organizovana u kompletnim odeljenjima i sa časovima od po 45 minuta, i odvija se po takozvanom „semafor sistemu", dok će dalji način rada obrazovnih ustanova zavisiti od epidemiološke situacije. Kako će se na decu odraziti sve ove specifičnosti koje nalaže pandemija, da li je povratak u školske klupe radost ili dodatni stres u uslovima kada niko ne zna koliko će trajati nastava na uobičajen način, pitamo školskog psihologa Branku Tišmu.

Prvi put na Novosadskom sajmu održaće se sajam posvećen elektro i hibridnim automobilima Electric Vehicle Days - 9. i 10. septembra. Na ovoj manifestaciji, koja je posvećena elektromobilnosti, biće predstavljena najnovija globalna tehnološka rešenja transporta ljudi i robe. Procenat zastupljenosti elektro i hibridnih automobila u Srbiji nije veliki, ali ipak se beleži trend rasta, jer neke kompanije i institucije već nabavljaju takva vozila. Naš gost, Dragan Milutinović, novinar RTS-a za oblast automobilske industrije i saobraćaja, govoriće o prednostima i manama ove vrste vozila.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво