Читај ми!

Sportska subota

Dan prepun sporta počeo nam je lepim informacijama iz Tokija, gde su paraolimpijci Srbije osvojili još dve medalje- Dragan Ristić je osvojio zlato, a Zdravko Savanović srebro u disciplini vazdušna puška 50 metara, klasa SH2. Ristić je, osim zlata, `upucao` i svetski rekord – 252.7 krugova. Danas na teren izlaze fudbaleri Srbije, koji igraju utakmicu sa Luksemburgom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, dok odbojkaši Srbije nastavljaju odbranu titule prvaka Evrope u Krakovu, u duelu sa domaćinom Poljskom. Naša zemlja je, ipak, u euforiji, posle brilijantne sportske predstave koju smo gledali sinoć iz Štark Arene, u kojoj su naše devojke bile bolje od odličnog rivala, selekcije Turske, i zasluženo se, još jednom, našle u finalu prvenstva Starog kontinenta, sa željom da i treći put uzastopno budu najbolje u Evropi. Tu se, dabome, pitaju i njihove rivalke, članice reprezentacije Italije, ono što je izvesno- imamo devojke za primer i za ponos, a večeras ćemo gledati utakmicu za odbojkaške gurmane, još jednu za istinsko uživanje u ovom sportu.

Najavićemo, tokom emisije, i predstojeću `Trku kroz Srbiju`, uz pomoć našeg gosta Petra Živkovića iz Biciklističkog saveza Srbije. Biće reči i o 58. Ljubičevskim konjičkim igrama u Požarevcu, koje su u toku, o novom atletskom stadionu u Ćupriji, lepom gradu na Moravi koji očekuje i novu dvoranu, kao i o novom životu zemunske dvorane `Pinki`. Emisija `Vreme sporta i razonode` danas se emituje u skraćenom terminu, upravo zbog bogatog sportskog sadržaja i prenosa ovih mečeva na Radio Beogradu 1, ali nam neće izmaći i interesantna dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Nova, 161. sezona Srpskog narodnog pozorišta biće otvorena večeras, premijerom predstave `Golmanov strah od penala`, nobelovca Petera Handkea, u režiji Ane Đorđević- o toj predstavi govori nam glumica Sanja Ristić-Krajnov. U istom gradu, festival savremene umetnosti `Dunavski dijalozi` počinje 7. ovog meseca, dok će u Beogradskoj filharmoniji od 8. do 10. septembra ponovo biti organizovani prelepi koncerti za bebe.

Izložbu `Kad je svet stao, one nisu`, Užičani mogu da pogledaju u svom Gradskom kulturnom centru. Međunarodni festival kamerne muzike održava se u Vršcu od 10. septembra. Međunarodna likovna kolonija `Gružanska jesen` održava se od 5. do 12. septembra, u seoskom ambijentu, u divnom Kniću. U Muzeju afričke umetnosti otovorena je izložba u povodu šest decenija od održavanja Prve konferencije nesvrstanih. Na međunarodnom salonu stripa u Velesu,u Severnoj Makedoniji, Marko Stojanović, profesor i strip autor, osvojio je priznanje `Zlaten strip`, kao i nagradu za umetnički izraz. Centar za jezik i kulturu Cincara Balkana, koji se zove `Moskopolje`, organizuje manifestaciju `Dani cincarske književnosti` u Biblioteci grada Beograda. Izložba `Milena Pavlović Barili` otvorena je u galeriji `Sinagoga` u Narodnom muzeju Niš. Najveće hitove klasike i Holivuda moći će da poslušaju ljubitelji muzike večeras u Novom Sadu, sutra na `Kolarcu`, na letnjem gala koncertu koga u emisiji najavljuju sopran Tamara Rađenović i dirigent Predrag Gosta.

 

Iz muzičke ponude emisije, izdvajamo novu numeru grupe `Aba`, kojom se čuveni švedski kvartet, posle 39 godina diskografske apstinencije, vratio na muzičku scenu. Neće izostati ni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво