Izvor i grm

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je Nikola Đurica, pesnik i muzičar. On predstavlja knjigu pod nazivom ''Eleazar ili izvor i grm'' Mišela Turnijea. Filozof po obrazovanju, Mišel Turnije (1924–2016) je za roman ''Petko ili limbovi Pacifika'' dobio Veliku nagradu za roman Francuske akademije, a za roman ''Kralj Vilovnjak'' prestižnu Gonkurovu nagradu. Njegova literarna inspiracija uključivala je tradicionalnu nemačku kulturu, katoličanstvo i filozofiju Gastona Bašlara. Turnije je u više navrata isticao da je udeo privatnog i izmišljenog u njegovom stvaralaštvu minimalan. U jednom intervjuu je rekao: ''Moj privatni život me ne nadahnjuje. On nije nezanimljiv, ali ja iz njega ne izvlačim nikakav književni sok. Meni je potreban Mojsije.''

Roman koji naš gost predstavlja u potpunosti potvrđuje ove piščeve reči. Delo sa snažnim biblijskim podtekstom, ''Eleazar ili izvor i grm'', govori o životu irskog pastora Eleazara i o iseljeničkom putu njegove porodice za Ameriku. Tokom puta, koji traje 40 dana, na brodu ''Nada'', junak ove knjige postaje svestan činjenice da on na neki način ponavlja Mojsijevu životnu priču. Mojsije je proveo 40 dana na gori Sinaj, gde je primio Deset Božijih zapovesti. Zahvaljujući tom saznanju, Eleazar doživljava religiozno prosvetljenje.

Naš sagovornik govori o tome kako je otkrio roman ''Eleazar ili izvor i grm'' i šta mu on znači u životu. Biće reči o slojevitosti ovog dela, o likovima i simbolima upotrebljenim u njemu, a pre svega o simbolici izvora i grma. Ova dva ključna simbola ukazaju na suprotnost ljudskog i božanskog principa postojanja.

Nikola Đurica je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Objavio je pesničku zbirku pod nazivom ''Noćne životinje''. Svira bas gitaru u alternativnom rok bendu Potop. Organizator je i voditelj poetskih večeri ''Pet Minuta Pažnje'' od 2017. godine, i moderator na različitim književnim dešavanjima.  

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво