U Tokiju pobede basketaša, Đokovića i košarkašica

 Na Olimpijskim igrama u Tokiju, basketaši Srbije plasirali su se u  polufinale pošto su savladali Japan sa 21:11, a potom i Letoniju sa  22:16. Košarkašice su u prvom kolu pobedile Kanadu 72:68. Najbolji  teniser sveta Novak Đoković plasirao se u osminu finala. Novak je  savladao Nemca Štrufa sa 6:4, 6:3, a naredni protivnik biće Španac  Alehandro Davidovič Fokina. Plivač Velimir Stjepanović nije uspeo da se  plasira u finale na 200 metara slobodno, a Anja Crevar je ostala bez  polufinala na 200 metara mešovito. Džudistkinja Marica Perišić  eliminisana je u drugom kolu, kao i teniserka Nina Stojanović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek ocenio je trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji kao kompleksnu i upozorio da za mesec dana može biti zabrinjavajuća. Đerlek je za RTS izjavio da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen. Ističe da nas trenutni nizak procenat imunizacije drži daleko od kolektivnog imuniteta. On se nada da će učenici školsku godinu početi regularno, ali će u vezi sa tim poslednja nedelja avgusta biti odlučujuća. Kada je reč o trećoj dozi vakcine, Đerlek kaže da je neophodna za određene kategorija stanovništva, ali da svi građani mogu da prime treću dozu.

U Skupštini Republike Srpske biće održan sastanak predsednika svih parlamentarnih stranaka povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da se u Krivični zakon uvede zabrana i kažnjavanje negiranja genocida. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se ta situacija može rešiti odbacivanjem odluke Incka kroz institucije BiH, a ako ne bude dogovora - blokadom rada tih institucija.

Prosečna plata u Srbiji u maju ove godine bila je 65 hiljada 25 dinara i nominalno je porasla za 10,4 odsto, a realno za 6,6 procenata u odnosu na isti mesec lane, objavio je Republički zavod za statistiku. U periodu od januara do maja ove godine, neto zarade su nominalno porasle za 8,5, a realno za 6,3 procenta.

U Srbiji je na snazi narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno. Sve topliji vazduh stiže ka našoj zemlji, pa će sredinom sedmice temperatura biti blizu 40 stepeni.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво