Читај ми!

Počelo je, počelo

San svakog sportiste je učešće na Olimpijskim igrama, a radost svakog posmatrača najveće planetarne sportske smotre jeste da u punom sjaju, na svečanom otvaranju i na takmičenjima, vidi predstavnike svoje zemlje. Prvi deo ove konstatacije već je ispunjen- dičili smo se našim devojkama i mladićima na `pisti` Olimpijskog stadiona u Tokiju, baš su nam puna srca bila. Još samo da ispune i drugi deo gornje rečenice, u šta ne treba sumnjati, jer- niko više od sporrtista ne želi da ostvari dobar rezultat, pa za sportsku Srbiju ne treba i ne smemo da brinemo

Radio Beograd 1 pomno prati sva dešavanja u Tokiju, posebno ona vezana za ušešća predstavnika Srbije na Olimpijskim igrama. Slobodan Maletić i Milan Bigović iz Japana, s lica mesta, odnosno ostatak Sportske rubrike iz ovdašnjeg pula, svi zajedno, trude se da valjano informišu slušaoce o svemu što se dešava na terenima i oko njih. Već danas, u subotu, stigle su čak dve medalje za Srbiju: osvojili su ih sjajni strelac Damir Mikec, u gađanju pištoljem, i divna, strpljiva tekvondistkinja Tijana Bogdanović. Na sceni su brojni takmičari iz Srbije, od neprikosnovenog Novaka Đokovića, koji je lako došao do prvoe pobede, preko basketaša 3 na 3 koji su odmah zabeležili dva trijumfa , potom dvojca bez kormilara Vasić-Mačković koji se plasirao u veslačko polufinale...nije imala sreće Milica Nikolić, prva džudo predstavnica Srbije, iako je prikazala kvalitetne partije u obe borbe, na startu nisu prošle ni predstavnice u streljaštvu Sanja Vukašinović i Andrea Arsović, ali takmičenje se tek zahuktava, biće dana za megdana i ostvarenja najlepših želja, Radio Beograd 1 svakodnevno će raditi Olimpijske žurnale od 15.30 časova, već prvi, jučerašnji, bilo je zadovoljstvo slušati i- raditi, uz dosta uključenja i gošću u studiju, dvostruku učesnicu Olimpijskih igara, kajakašicu Oliveru Moldovan.

Damir Mikec je, rekosmo, ulepšao početak dana svima nama, osvajanjem srebrne medalje u kategoriji pištolj. Jedan od najtrofejnijih strelaca Srbije i Evrope, inače član kluba Policajac, pod bud nim okom svog brata, ujedno i trenera Gorana, ostvario je najveći uspeh u svojoj, priznanjima ovenčanoj karijeri. Na svojim četvrtim Olimpijskim igrama, zaista je obradovao naciju.

I ovog popodneva ćemo, razume se, govoriti o današnjim takmičenjima, učinku naših sportista i najaviti sve ono što je sutra na takmičarskom programu. Telefonom ćemo iz Crne Gore, sa zasluženog odmora, uključiti državnu šampionku u streljaštvu u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, članicu kragujevačkog kluba Čika Mata, Teodoru Vukojević. Prva polovina 2021. godine bila je za nju veoma uspešna, sa dosta osvojenih trofeja, priznanja i medalja, njeno pravo je da se nada da će biti sastavni deo našeg tima več na narednim Olimpijskim igrama u Parizu. Saznaćemo i od koga od naših ovogodišnjih predstavnika najviše očekuje na najvećoj planetarnoj smotri planete...

Tokom emisije čućemo i Bojana Zdelara, kajakaša koji je takođe jedan od naših aduta u Tokiju u disciplini K1-1000. Vizu za Olimpijske igre osvojio je u Segedinu na finalu Svetskog kupa, prethodno je bio prvak Evrope u jednosedu na 1000 metara i vicešampion na duplo kraćoj stazi, ove nagrade osvojio je u češkim Račicama, za mlade do 23 godine, dve godine ranije i bronzanu medalju na EP u jednosedu na hiljadu metara. Rođen je 21. februara, pre 19 godina u Novom Sadu, svakako je budućnost srpskog kajaka, pa ćemo čuti kako se pripremioza najveću smottru planete, naši predstavnici su još Strahinja Stefanović na K1-200 i Milica Novaković, devojačko Starović u K1-500 .

Drugi deo porodičnog magazina Radio Beograda 1 posvećen je manifestacijama koje se održavaju u Srbiji, kao i dešavanjima iz sveta kulture, javnog i umetničkog života, od Subotice do Surdulice i šire. Otvaramo ga redovnim uključenjem i predlogom jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Kopaonik će od 30. jula biti domaćin tradicionalne manifestacije `Dani borovnice`. Festival ambijentalne i etno muzike `Karusel` održava se od 26. jula u Čačku. Smotra `Vredne ruke` biće održana 26. jula u Aranđelovcu. Dvodnevni muzički festival `Overload` odvija se narednog vikenda u Vladičinom Hanu. U Knjaževcu će 29. jula biti održan koncert `Zvuci trube sa Timoka`. Tu je i jedna od kultnih srpskih manifestacija `Prođoh Levač, prošoh Šumadiju`, koja se održava od davne 1970. godine, i ovoga puta u Kalenićkom Prnjavoru.

U organizaciji Udruženja umetnika Majdanpek, na prostoru kod Rajkove pećine počela je i do 12. septembra će trajati umetnička kolonija pod nazivom „Kameni grad u drvetu i boji". Likovna kolonija `Susret kod Bodnarova` čuva sećanje na istaknutog likovnog umetnika rođenog u Gospođincima. `Sajam Dunava` se ponovo održava u Golupcu. `Bijenale mladih` je nova manifestacija pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije. Koncert `Muzika stvara ljude` održaće se sutra pre podne na `Kolarcu`, predstaviće se deca uzrasta od 12 do 16 godina iz raznih krajeva Srbije, koju je- u njihovoj taznolikosti- združila muzika. U Zrenjaninu je aktuelna izložba `Skulptura i crtež`, izložba `Mihajlo Pupin:život i delo` otvorena je u Istorijskom arhivu u Nišu, a u Domu omladine Beograda izlaže Anastasija Pavić. Samostalna izložba Jovane Stojanac otvorena je u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija`. `Kreativni centar` predstavlja tri nove društvene igre kartama, namenjene deci starijoj od 4 godine. Muzej nauke i tehnike predstavlja izložbu `Audio industrija u Srbiji`, interesantnu majstorima zvuka, ali i svima nama koji smo voleli i još uvek volimo radio kao sredstvo tonskog izražavanja.

Čućemo, tokom emisije, i očekivanja poznatih javnih ličnosti Srbije o našim učesnicima na Olimpijskim igrama, od koga najviše očekuju u Tokiju. Slušaćemo, po običaju, vedre note iz- pokazalo se- `zlatnih godina`, osamdesetih prošlog veka, koje su baš bile plodne za zabavnu, pop i rok muziku. Ivan Petrović, Katarina Epštajn, Vesna Gemović i Branislav Jerković tu su takođe, na `braniku` emisije, koja je već šezdeset jednu godinu prisutna u medijskoj sferi i ulazi u red najdugovečnijih u evropskim i svetskim okvirima.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво